Європейський центробанк підвищив ставки до 2%. Це найвищий рівень із 2009 року /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Європейський центробанк підвищив ставки до 2%. Це найвищий рівень із 2009 року

Getty Images

Керівна рада Європейського центрального банку сьогодні ухвалила рішення підняти три ключові відсоткові ставки на 75 базисних пунктів з 2 листопада. Це вже третє поспіль підвищення ставок, йдеться в повідомленні ЄЦБ. Ставки зросли до найвищого рівня з 2009 року (1,5%).

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Відповідно до сьогоднішнього рішення, базова процентна ставка зросла до 2,00%, процентні ставки за маржинальними кредитами до 2,25%, а ставка за депозитами – до 1,5% з 2 листопада.
  • Рада прийняла сьогоднішнє рішення і очікує подальшого підвищення відсоткових ставок, щоб забезпечити своєчасне повернення інфляції до її середньострокового цільового рівня 2%. 
  • «Інфляція залишається занадто високою і залишатиметься вищою за цільовий показник протягом тривалого періоду. У вересні інфляція в єврозоні досягла 9,9%», – повідомили в банку.
  • В останні місяці стрімке зростання цін на енергоносії та продукти харчування, перебої з постачаннями та відновлення попиту після пандемії призвели до посилення цінового тиску та зростання інфляції. «Грошово-кредитна політика Ради керуючих спрямована на зниження підтримки попиту та захист від ризику постійного підвищення інфляційних очікувань», – йдеться в повідомленні.

Контекст

За підсумками червневого засідання, Європейський центральний банк (ЄЦБ) повідомляв про готовність підняти ставку на 25 б.п. у липні та розглянути можливість більш активного підйому у вересні.

Наприкінці липня керівна рада ЄЦБ 21 липня вперше за 11 років підвищила відсоткові ставки на 50 б.п., йдеться у пресрелізі ЄЦБ. Таким чином регулятор хоче приборкати інфляцію в єврозоні.

У вересні ЄЦБ підвищив базову відсоткову ставку за кредитами на рекордні 75 б.п. – до 1,25%. Ставки за депозитами та маржинальними кредитами підвищено з нуля до 0,75%, а також з 0,75% до 1,5%, відповідно.

28 вересня стало відомо, що ЄЦБ може підвищити процентні ставки на 0,75 б.п. наступного місяця перед подальшим підвищенням у грудні до рівня, який більше не стимулюватиме економічного зростання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні