Європейський центробанк підвищив ставки до 2%. Це найвищий рівень із 2009 року /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Європейський центробанк підвищив ставки до 2%. Це найвищий рівень із 2009 року

1 хв читання

Getty Images

Керівна рада Європейського центрального банку сьогодні ухвалила рішення підняти три ключові відсоткові ставки на 75 базисних пунктів з 2 листопада. Це вже третє поспіль підвищення ставок, йдеться в повідомленні ЄЦБ. Ставки зросли до найвищого рівня з 2009 року (1,5%).

Ключові факти

  • Відповідно до сьогоднішнього рішення, базова процентна ставка зросла до 2,00%, процентні ставки за маржинальними кредитами до 2,25%, а ставка за депозитами – до 1,5% з 2 листопада.
  • Рада прийняла сьогоднішнє рішення і очікує подальшого підвищення відсоткових ставок, щоб забезпечити своєчасне повернення інфляції до її середньострокового цільового рівня 2%. 
  • «Інфляція залишається занадто високою і залишатиметься вищою за цільовий показник протягом тривалого періоду. У вересні інфляція в єврозоні досягла 9,9%», – повідомили в банку.
  • В останні місяці стрімке зростання цін на енергоносії та продукти харчування, перебої з постачаннями та відновлення попиту після пандемії призвели до посилення цінового тиску та зростання інфляції. «Грошово-кредитна політика Ради керуючих спрямована на зниження підтримки попиту та захист від ризику постійного підвищення інфляційних очікувань», – йдеться в повідомленні.

Контекст

За підсумками червневого засідання, Європейський центральний банк (ЄЦБ) повідомляв про готовність підняти ставку на 25 б.п. у липні та розглянути можливість більш активного підйому у вересні.

Наприкінці липня керівна рада ЄЦБ 21 липня вперше за 11 років підвищила відсоткові ставки на 50 б.п., йдеться у пресрелізі ЄЦБ. Таким чином регулятор хоче приборкати інфляцію в єврозоні.

У вересні ЄЦБ підвищив базову відсоткову ставку за кредитами на рекордні 75 б.п. – до 1,25%. Ставки за депозитами та маржинальними кредитами підвищено з нуля до 0,75%, а також з 0,75% до 1,5%, відповідно.

28 вересня стало відомо, що ЄЦБ може підвищити процентні ставки на 0,75 б.п. наступного місяця перед подальшим підвищенням у грудні до рівня, який більше не стимулюватиме економічного зростання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні