Категорія
Новини
Дата

Інфляція в Україні у лютому прискорилася до 1,6%, у річному вимірі до 10,7% – Держстат

Споживча інфляція в Україні у лютому прискорилася до 10,7% у річному вимірі. Про це повідомляє Державна служба статистики.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зростання споживчих цін в Україні в лютому прискорилося до 1,6% з 1,3% у січні, 0,6% – у грудні та 0,8% – у листопаді 2021 року, зазначає Держстат.
  • У лютому 2021 року інфляція становила 1%, тому в річному вимірі вона зросла до 10,7% із 10% за підсумками січня.
  • Базова інфляція у лютому зросла на 1% з 0,1% у січні, 0,4% у грудні та 0,8% у листопаді. З урахуванням 0,5% у лютому 2021 року в річному вимірі вона збільшилася до 8,2% з 7,6% за підсумками січня.
  • На споживчому ринку в лютому ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,4%. Найбільше (на 12,1%) подорожчали овочі. На 4,7-1,5% зросли ціни на яловичину, олію, рис, хліб, фрукти, молоко та молочні продукти, рибу та продукти з риби, сало, продукти переробки зернових, безалкогольні напої, макаронні вироби. На 5,7% подешевшали яйця, на 0,4% — цукор, на 0,3% — свинина.
  • Одяг і взуття подешевшали на 4,2%, зокрема одяг – на 4,6%; взуття – на 3,8%.
  • Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,2% відбулося переважно через підвищення тарифів на послуги з управління багатоквартирними будинками на 1,3%, цін на утримання та ремонт житла – на 1,1%.
  • Ціни на транспорт зросли на 3,7%, насамперед за рахунок подорожчання палива та мастил на 7,9%, а також проїзду в автодорожньому пасажирському транспорті – на 1,4%.

Контекст

Інфляція у лютому суттєво перевищила траєкторію його прогнозу, опублікованого в Інфляційному звіті за січень 2022 року. Інфляційний тиск посилювався на тлі нагнітання військової загрози і, зрештою, вторгнення Росії в Україну наприкінці лютого. Насамперед стрімко зросли ціни на продукти харчування та пальне через надмірний попит і порушення ланцюгів постачання, повідомив НБУ.

Інфляція на споживчому ринку у січні 2022 року становила 1,3%, у річному вимірі – залишилася на рівні 10%. У грудні 2021-го ціни зросли на 0,6%, у листопаді – на 0,8%.

Індекс споживчих цін в Україні у 2021 році зріс на 10%, що вдвічі вище показника 2020 року, – річна інфляція вперше з 2017 року досягла двозначної цифри.

Основна причина прискорення інфляції в Україні – високі світові ціни на енергоносії та продовольство, відзначають у Нацбанку. Через це в 2021 році регулятор уже кілька разів підвищував облікову ставку. Тренд зростання цін торкнувся не тільки України, але й більшості інших держав. Наприклад, інфляція у США прискорилася до 7% – найвищого значення за майже 40 років. Інфляція в єврозоні у грудні сягнула 5%, що стало найвищим значенням за весь час спостережень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні