Категорія
Новини
Дата

НБУ підвищив облікову ставку до 10% та погіршив прогноз по ВВП. Наступне підвищення ставки — вже в березні

Національний банк підняв облікову ставку з нинішніх 9% до 10% річних. НБУ очікує, що інфляція в Україні найближчими місяцями залишиться на рівні близько 10%. Прогноз на кінець року — 7,7%.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Раніше НБУ очікував, що інфляція повернеться до цільового діапазону у 5%±1 наприкінці 2022-го, зараз регулятор відтермінував досягнення цілі до середини 2023-го.
  • Одна з причин — світові ціни на енергоносії залишатимуться вищими довший час, ніж очікувалося раніше. Це, заявив на брифінгу голова НБУ Кирило Шевченко, тиснутиме на виробничі витрати бізнесу та потребуватиме поступової корекції тарифів на житлово-комунальні послуги.
  • Прогноз зростання реального ВВП на 2022 рік переглянуто з 3,8% до 3,4%. Стримуючі чинники — геополітична ситуація, що негативно впливатиме на інвестиційні рішення, наслідки коронакризи та порівняно високі ціни на енергоносії та дефіцит окремих видів сировини, передусім у першому півріччі. У 2023–2024 роках, прогнозує НБУ, зростання реального ВВП прискориться до близько 4% на рік.
  • НБУ не бачить паніки на валютному ринку, зазначає директор департаменту відкритих ринків НБУ Олексій Лупін. Нацбанк вирішив в найближчі квартали утриматися від планових щоденних інтервенцій із купівлі валюти ($5 млн із серпня 2021 року). Наразі Нацбанк збирається стримувати коливання курсу за рахунок інтервенцій та не планує введення адміністративних обмежень, заявив Шевченко. «Обмеження я вважаю певним рудиментом», — сказав він. З початку січня Нацбанк продав на міжбанку $752 млн. У грудні, на початку загострення ситуації на кордонах з Росією, інтервенції склали $153 млн.
  • НБУ планує щонайменше ще одне підвищення облікової ставки — до 11%. Ймовірно, це відбудеться вже в березні. На такому рівні, згідно прогнозу Нацбанку, ставка залишиться принаймні до кінця 2022-го та на рівні не менше 8% — до кінця 2023-го. 

Контекст

Протягом 2021-го НБУ пʼять разів підвищував облікову ставку з 6 до 9%. У вересні інфляція в Україні вперше з грудня 2018 року перевищила 11%. 2021 рік Україна завершила з інфляцією близько 10%.

Темпи зростання цін у США — найвищі за останні 40 років, 7% за підсумками 2021-го. Останнього разу облікова ставка в Україні була вищою за 10% у березні 2020-го.

Очікування НБУ зі зростання української економіки у 2021 році — 3%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні