Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція в Україні вперше з 2017 року досягла двозначної цифри. Сповільнення цін у грудні не допомогло

Індекс споживчих цін в Україні у 2021 році зріс на 10%, що вдвічі вище показника 2020 року, повідомила Державна служба статистики. Річна інфляція вперше з 2017 року досягла двозначної цифри.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зростання споживчих цін в грудні сповільнилося до 0,6% з 0,8% у листопаді. Базова інфляція за минулий місяць становила 0,4% порівняно з 0,8% у листопаді, загалом за 2021 рік вона прискорилася до 7,9% проти 4,5% за підсумками 2020 року.
  • На споживчому ринку в грудні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,2%. Найбільше (на 10,0% та 9,1%) подорожчали яйця та овочі. На 3,01,3% зросли ціни на сало, молоко та молочні продукти, продукти переробки зернових, рис, хліб, яловичину, макаронні вироби, масло.
  • Водночас на 3,9–0,6% подешевшали фрукти, цукор, соняшникова олія, м’ясо птиці. Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 0,2%, при цьому тютюнові вироби подорожчали на 1,0%, алкогольні напої подешевшали на 0,6%.
  • Одяг і взуття подешевшали на 3,6%. Ціни на транспорт знизилися на 0,2% в першу чергу за рахунок здешевлення пального та мастил на 3,0%. Водночас на 1,4% та 1,1% подорожчав проїзд у залізничному та автодорожньому пасажирському транспорті.

Контекст

Основна причина прискорення інфляції в Україні – високі світові ціни на енергоносії та продовольство, відзначають у Нацбанку. Через це в 2021 році регулятор уже кілька разів підвищував облікову ставку. Тренд зростання цін торкнувся не тільки України, але й більшості інших держав. Наприклад, інфляція у США у листопаді прискорилася до 6,8% – найвищого значення за майже 40 років. Ціни у єврозоні в листопаді відносно минулорічних показників досягли 4,9%, що є найвищим показником з 1997 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні