Категорія
Новини
Дата

Інтернет-провайдер OneWeb відмовився від роботи із «Роскосмосом». Супутники запустить SpaceX Ілона Маска

Британська компанія OneWeb, що розвиває власну мережу супутникового інтернету, відмовилась від співпраці із російською держкопорацією «Роскосмос», пише The Verge. Тепер її супутники буде запускати конкурент – SpaceX Ілона Маска.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • OneWeb хоче вивести на орбіту угрупування із 648 супутників, що зможуть покрити інтернетом майже усю Землю. Компанія вже має на орбіті 428 супутників, їх усі запустив «Роскосмос» на ракетах «Союз».
  • Новий запуск групи із 36 супутників був запланований на 5 березня 2022 року.
  • Після початку вторгнення Росії в Україну, Британія стала одним із головних локомотивів санкційного руху проти Росії: країна заблокувала російські активи, арештувала кошти та майно олігархів.
  • Британський уряд – головний акціонер OneWeb, він інвестував у стартап $500 млн у 2020 році разом з індійською телекомунікаційною компанією Bharti Global.
  • Голова «Роскосмосу» Дмитро Рогозин вимагав від OneWeb гарантій, що супутники не будуть використовуватись для військових цілей, а британський уряд – продасть свою частку. Компанія не згодна піти на такі вимоги. «Роскосмос» у відповідь заблокував пуск та конфіскував обладнання OneWeb.
  • Новим партнером OneWeb стане SpaceX Ілона Маска. Точні деталі поки невідомі, але компанії достигли принципової угоди попри конкуренцію – SpaceX також володіє проєктом супутникового інтернету Starlink.

Контекст

За словами гендиректора OneWeb Кріса МакЛахлена, конфіскація супутників – найменша із проблем його компанії. «Ми робимо два таких на день на фабриці у Флориді», – розповів він. За його словами, вони не конкурують із SpaceX, адже їх Starlink орієнтований на індивідуальних користувачів, а OneWeb планує укладати великі контракти з урядами окремих країн, компаніями або науковими експедиціями.

Поки що сервіс OneWeb працює у тестовому режимі та покриває зону вище 50 широти – мова про Великобританію, Скандинавію тощо. Географія покриття Starlink ширша. Після вторгнення Росії сервіс запрацював і в Україні – зараз його термінали використовують українські військові, сили територіальної оборони, «Укрзалізниця» та окремі громади. Це не до кінця безпечно: теоретично росіяни можуть використовувати сигнал для наведення ударів, попереджає Маск.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні