Категорія
Новини
Дата

Інвестори OpenAI у новому раунді роблять ставку на те, що стартап коштуватиме понад $1 трлн

2 хв читання

Стартап OpenAI завершує новий збір коштів з оцінкою компанії в $150 млрд, пише Financial Times. За словами людей, обізнаних з угодою, Thrive Capital, венчурна фірма Джоша Кушнера, за останні тижні вже надала компанії не менше $1 млрд.

Інвестори, які бажають вкласти кошти в останній раунд фінансування OpenAI, роблять ставку на те, що виробник ChatGPT стане провідною у світі компанією в галузі штучного інтелекту й коштуватиме трильйони доларів.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • OpenAI має намір залучити додатково $5 млрд або більше. Apple, Nvidia і Microsoft – три найдорожчі технологічні компанії у світі – ведуть переговори про приєднання до раунду фінансування.
  • Інші бажаючі інвестувати – Tiger Global, що базується в Нью-Йорку, і підтримуваний Обʼєднаними Арабськими Еміратами фонд MGX, кажуть кілька джерел. Очікується, що раунд буде закрито найближчим часом.
  • За словами обізнаних джерел, інші провідні технологічні інвестори, включаючи Andreessen Horowitz та Sequoia Capital – провідні венчурні капіталісти Кремнієвої долини та чинні спонсори OpenAI, – поки що залишаються поза раундом.
  • Інвестори заявили, що угода була дуже незвичною за своїм масштабом та структурою. Венчурні інвестори, такі як Thrive та Tiger, зазвичай виписують набагато менші чеки для менш відомих стартапів, сподіваючись отримати у 10–100 разів більше своїх грошей назад.
  • Щоб досягти такої віддачі з OpenAI, компанії найближчими роками необхідно буде зрости і досягти вартості не менше $1,5 трлн – більше, ніж у материнської компанії Facebook Meta та Berkshire Hathaway Воррена Баффета.
  • Багато хто переконаний, що так і буде. «Ми говоримо про шлях до створення компанії вартістю $1 трлн, – сказав партнер інвестиційної фірми, яка підтримала OpenAI. – Я не думаю, що це нерозумно».
  • За словами інвесторів, генеративний ШІ є найбільшим проривом із часів появи хмарних технологій та інтернету, економічна цінність якого оцінюється в кілька трильйонів доларів.

Контекст

Великі надії на OpenAI помітні для Кремнієвої долини, де лише кілька великих технологічних груп виросли до гігантів з оборотом у трильйони доларів. 

Щоб досягти бажаної віддачі від інвестицій, OpenAI необхідно буде подолати жорстку конкуренцію з боку найбагатших технологічних компаній світу, таких як Google та Meta. Необхідно знайти ресурси для навчання все більш дорогих моделей та керувати переходом від швидкозростаючого, хаотичного стартапу до корпоративного гіганта.

За словами джерел, доходи OpenAI збільшилися приблизно до $3,6 млрд у річному обчисленні з моменту запуску ChatGPT майже два роки тому. Але компанія, як і раніше, витрачає понад $5 млрд на рік і «далека від беззбитковості», оскільки інвестує в нові моделі та продукти, прагнучи випереджати конкурентів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд