Категорія
Війна
Дата

«Не заміна руху до НАТО». Британія першою з G7 підписала з Україною історичну безпекову угоду. Як це допоможе захистити українську незалежність у наступні десять років

Ріші Сунак та Володимир Зеленський /Офіс президента України

Прем’єр Великої Британії Ріші Сунак (л) та президент України Володимир Зеленський (п) під час підписання Угоди про співробітництво у сфері безпеки, Київ, 12 січня 2024 року. Фото Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський та прем’єр Великої Британії Ріші Сунак 12 січня підписали оборонну Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Британією. Обидва називають її історичною. Задекларовані цілі – допомогти Україні перемогти у війні та не допустити нового нападу Росії, поки Київ йтиме до членства в НАТО. Що це за угода, як вона допоможе українським військовим зараз та у майбутньому, що Британія робитиме у разі нового нападу РФ.

Перший пішов

Угода про співробітництво у сфері безпеки стала першим результатом декларації G7 про підтримку України, проголошеної на Вільнюському саміті НАТО у липні 2023-го. 

Ця декларація відкрила початок переговорів України з державами Великої сімки та поза нею про укладення двосторонніх оборонних угод. Перемовини тривають вже пів року. Всього до декларації приєдналася 31 держава, розповів Forbes Ігор Жовква, заступник голови Офісу президента та голова переговорної групи стосовно гарантій безпеки для України, який є куратором переговорів з британцями. 

Британія стала першою країною, яка підписала безпекову угоду з Україною. Документ має три основні цілі:

  • надати Україні допомогу для захисту та відновлення територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах;
  • запобігати та стримувати військову ескалацію чи нову агресію Росії;
  •  підтримати євроатлантичну інтеграцію України.

У Офісі президента України пояснювали ідею двосторонніх угод, як гарантії безпеки, які діятимуть, поки Україна ще не вступила до НАТО. 

Слово «гарантії» використовує в риториці українська влада. Цей термін – дискусійний. Він жодного разу не зустрічається у тексті угоди.

Британський уряд вживає термін assurances («запевнення»), але в угоді є і «зобов’язання» Британії перед Україною. 

Чому можливі двоякі трактування?

Поняття гарантії в міжнародному праві – розпливчасте, каже голова зовнішньополітичного комітету Ради Олександр Мережко («Слуга народу»). Під гарантіями можна розуміти зобов’язання давати військову та економічну допомогу.

Водночас ексдипломат та експерт Центру оборонних стратегій Олександр Хара вважає коректним застосувати термін «гарантії» виключно до статті 5 Договору НАТО про колективну самооборону.

Угода набирає юридичної чинності з моменту підписання лідерами країн, ратифікація парламентами не потрібна, уточнює Жовква. 

Документ діятиме 10 років з можливістю продовження. Якщо Україна вступить до НАТО раніше – українсько-британська безпекова інфраструктура буде імплементована в механізми Альянсу.

Значення угоди для ЗСУ

В межах угоди Британія зобов’язалась надати Україні у 2024 році £2,5 млрд військової допомоги – на £200 млн більше, ніж у 2022 і 2023 роках. 

З цієї суми £200 млн будуть терміново направлені на закупівлю дронів, у тому числі розвідувальних та морських, уточнюють в канцелярії премʼєр-міністра Британії.

Велика Британія продовжуватиме надавати підтримку Україні протягом 10 років, зазначено в угоді.

«Вперше на папері зафіксовано, що один з найнадійніших партнерів буде це робити не просто за формулою as long as it takes («Стільки, скільки потрібно». – Forbes). А вказані конкретні суми, період та види допомоги», – пояснює Жовква.

Британія зобов’язується працювати з Києвом, щоб Збройні сили України були здатні захистити країну зараз та в майбутньому. Для цього вона буде постійно надавати сучасне військове обладнання на суші, на морі, повітрі, в космосі, кіберсфері. Пріоритети – засоби ППО, артилерія, далекобійна зброя, бронетехніка. «За необхідності» – авіація. 

Британія також очолить коаліцію із розбудови Військово-Морських Сил України.

Окремий блок присвячений військово-промисловому комплексу України. Британія сприятиме його розвитку, працюватиме над визначенням найефективніших сфер інвестування, підтримуватиме локалізацію виробництва в Україні та спільні виробництва. 

Також Британія та Україна обмінюватимуться інформацією про військові розробки. Країни спільно розвʼязуватимуть проблеми у ланцюгах постачання, які перешкоджають виробництву зброї та боєприпасів.

Ріші Сунак та Володимир Зеленський

Угода про співробітництво у сфері безпеки стала першим результатом декларації G7 про підтримку України, проголошеної на Вільнюському саміті НАТО у липні 2023-го.

Якщо Росія знову нападе

Угода визначає два механізми реагування на нову агресію Росії.

  •  Консультації. Протягом 24 годин з моменту нового нападу на запит України чи Британії держави повинні провести консультації та визначити заходи для протидії або стримування агресії.
  •  Допомога. Британія зобов’язується надавати Україні швидку та сталу безпекову допомогу, сучасну військову техніку та економічну допомогу. Накласти на Росію санкції. Консультуватися з Україною щодо її оборони.

«Це зобов’язання – не просто поговорити та висловити занепокоєння, а про виділення конкретних видів військової допомоги», — каже Жовква.

Невійськова співпраця

Документ – дуже широкий і зосереджений не тільки на мілітарній компоненті. У частині угоди про невійськову допомогу йдеться про захист критичної інфраструктури України, співпрацю з кібербезпеки, інформбезпеки, боротьби з організованою злочинністю.

Частина про політичне співробітництво містить тези про справедливий мир (Британія підтримує українську формулу миру і повне відновлення територіальної цілісності), санкції (Лондон впроваджуватиме жорсткі санкції проти РФ і російських еліт та боротиметься зі спробами їх обходити), відповідальність Росії та винних у воєнних злочинах.

Також угода охоплює питання фіскальної підтримки, відбудови України, макроекономічної стабільності (Україна зобов’язується виконувати вимоги програми МВФ), відшкодування втрат від російської агресії (Британія, зокрема, шукатиме способи використати російські активи для підтримки України), гуманітарне співробітництво та інші.

Окрема частина стосується реформ в Україні. Пріоритетними визначені реформи, потрібні для вступу до НАТО, критерії МВФ та інших донорів, таких як ЄС та G7. 

У бізнес-середовищі реформи мають бути спрямовані на залучення приватного фінансування, підвищення довіри інвесторів, боротьбу з корупцією, реформу держпідприємств.

Ріші Сунак та Володимир Зеленський

Безпекова угода дуже широка і зосереджена не тільки на мілітарній компоненті.

100-річне партнерство

Документ стане ядром відносин між Києвом та Лондоном на сотні років, сказав Ріші Сунак на зустрічі із Зеленським та у Верховній Раді. Україна і Британія вже зараз починають працювати над ще більш глобальною угодою, пояснює слова британського прем’єра Жовква.

«Поряд з угодою про стратегічне партнерство 2020 року і сьогоднішньою угодою, нова угода буде ще більш комплексною, – додає заступник голови ОП. – Вона визначить наше партнерство в усіх сферах – економічній, військовій, політичній, соціальній, гуманітарній та інших».

Що зі шляхом до НАТО

До декларації G7 приєдналася 31 країна. З країнами G7 та низкою інших Україна вже веде переговори про аналогічні угоди, каже Жовква. 

Угода з Британією дасть додатковий імпульс, вже найближчими місяцями можна чекати на укладення аналогічних з іншими партнерами, сказав Жовква. Він не назвав їх, пославшись на домовленість не коментувати хід переговорів. 

Документ жодним чином не підміняє шляху України до НАТО, підкреслює заступник голови ОП. «Угода укладається до моменту вступу України в НАТО. Не може бути інших тлумачень, що це заміна [шляху до Альянсу]», – додає Жовква. Аналогічні положення будуть прописані в угодах і з іншими країнами-партнерами.

«Альтернативи НАТО немає, бо Альянс – це і ядерна парасолька США, Британії, Франції, — підсумовує ексдипломат Олександр Хара. – Це колективна безпека і можливість розподіляти витрати.».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні