Категорія
Новини
Дата

IT-компанія EPAM продала російську «дочку» групі олігарха Потаніна

Міжнародна сервісна IT-компанія EPAM продала російську юрособу ТОВ «ЕПАМ Системз» російській групі «Рексофт». Про це пише «Інтерфакс» із посиланням на дані реєстрів і коментар «Рексофт». Угода відбулася 2 серпня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Рексофт» повідомила, що група придбала 100% компанії RNT Group, яка є правовласником ТОВ «ЕПАМ Системз» – «дочки» EPAM Systems Inc. в РФ.
  • У «Рексофті» повідомили, що за умовами угод з EPAM Systems компанія не може використовувати бренд EPAM у Росії. Компанія поки що продовжить роботу під брендом RNT Group.
  • Умови угоди не містять опціон на зворотний викуп. Планується, що основні кроки щодо обʼєднання займуть близько року, а загальний штат співробітників перевищить 1500 осіб. Сума угоди не розголошується.
  • У повідомленні EPAM Systems йдеться, що продаж російського бізнесу було завершено 26 липня. EPAM планує в третьому кварталі відобразити збиток від продажу в розмірі близько $18,4 млн.

Контекст

«Рексофт» (Reksoft) у РФ називають одним із провідних розробників цифрових рішень для таких сфер, як банки та фінанси, держсектор, рітейл, транспорт, логістика, IT, телеком, медіа, готельний бізнес. За даними на серпень 2022 року, 20% ТОВ належить структурі «Інтерросу» Володимира Потаніна.

«Інтеррос» придбав частку «Рексофт» у квітні минулого року. У травні 2022-го Потанін заявив, що угода є стратегічною важливістю на тлі згортання сервісу в Росії західними технологічними компаніями, такими як Accenture, EPAM і SAP, які звільнили нішу на дуже затребуваному ринку.

EPAM Systems – головний IT-роботодавець України. До війни у компанії тут було понад 12 000 спеціалістів. Аутсорсер займав 68-му позицію у рейтингу 100 найбільших приватних компаній України та у 2020 році мав виторг у розмірі близько 10,4 млрд грн. Компанія, заснована білорусом Аркадієм Добкіним, торгується на нью-йоркській біржі NASDAQ та суттєво постраждала після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Внаслідок вторгнення акції EPAM здешевшали майже на 70%. Наразі капіталізація компанії становить близько $14 млрд.

На початку квітня 2022-го був опублікований лист засновника EPAM Аркадія Добкіна співробітникам. У ньому повідомлялося, що компанія повністю йде з Росії та спрямує додаткові сили на підтримку України. Штат російського відділення EPAM у 2021 році налічував 6190 осіб.

Чистий прибуток EPAM за підсумками другого кварталу 2023-го зріс у 6,5 раза – до $120 млн порівняно з аналогічним періодом минулого року, свідчать результати фінансової звітності EPAM. Виручка компанії скоротилася на 2,1% – до $1,17 млрд. Без урахування впливу виходу з ринку РФ падіння досягло 1,7%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні