Категорія
Новини
Дата

Італія урізала податок на непередбачений прибуток банків після різкого падіння акцій фінустанов

Італійський уряд відмовився від частини свого нового податку на непередбачені прибутки банків, збір не перевищуватиме 0,1% від активів фінустанови, пише Bloomberg. Так уряд намагається заспокоїти ринок, адже вчора банки країни втратили $10 млрд ринкової вартості на тлі новини про 40-відсотковий збір.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Акції італійських банків відіграли частину втрат у середу, 9 серпня, вранці: акції UniCredit SpA зросли на 4%, а акції Intesa Sanpaolo SpA додали 3,2%. Індекс FTSE Italia All-Share Banks зріс на 3,6%.
  • Загалом італійські банки відновили €3,8 млрд.
  • За словами джерела, міністр фінансів Джанкарло Джорджетті та його команда весь вівторок працювали над деталями нового заходу та намагалися помʼякшити наслідки попереднього оголошення уряду.
  • Після негативної реакції ринку у вівторок, 8 серпня, міністерство фінансів спробувало розвіяти ці побоювання. У своїй заяві міністерство повідомило про обмеження у 0,1%. Уряд не уточнив міру, що використовується для обмеження, але якби воно ґрунтувалося на глобальних активах таких банків, як Unicredit та Intesa, збір міг би становити близько $1 млрд. Якщо це стосується лише італійських активів, то це буде кількасот мільйонів євро.
  • Надалі норма має пройти через парламент, де вона може бути змінена. Впровадження податку також можна оскаржити в суді, як аналогічний захід в Іспанії.
  • Одне джерело в банку в Мілані сказало Financial Times, що запропонований ліміт у 0,1% зробить збір «набагато більш керованим» і дозволить залучити близько €1,8 млрд, на відміну від попередніх оцінок у більш ніж €4,5 млрд, зроблених аналітиками Jefferies і Equita.

Контекст

Заступник премʼєр-міністра Маттео Сальвіні оголосив про 40-відсотковий збір із додаткового прибутку кредиторів за 2023 рік пізно ввечері у понеділок, 7 серпня, у межах широкомасштабного указу, схваленого на засіданні кабінету міністрів. Після цієї новини, 8 серпня, падіння банківських акцій знищило ринкову вартість італійських кредиторів на €9,5 млрд.

Збір націлений на вищі відсоткові доходи після підвищення ставок Європейським центральним банком. За попередніми оцінками аналітиків, уряд ще не опублікував подробиці або текст указу, який може коштувати банкам близько €2 млрд.

Цей крок було зроблено незабаром після того, як італійські банки оприлюднили вражаючий звіт про доходи, а Intesa та Unicredit підвищили свої річні прогнози другий квартал поспіль на тлі швидкого посилення політики ЄЦБ. Наприклад, чистий процентний прибуток UniCredit зріс на 42% у першому півріччі.

Гроші від податку планували направити до фонду для фінансування заходів щодо зниження фіскального тиску на сімʼї та компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні