Категорія
Новини
Дата

Італія запровадила податок на непередбачений прибуток банків. Акції фінустанов почали падати, вони вже втратили $10 млрд капіталізації

Італійська коаліція здивувала ринки, оголосивши про 40%-вий податок на непередбачений прибуток банків, отриманий за рахунок більш високих процентних ставок, пише Bloomberg. Це викликало падіння акцій кредиторів країни. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти.

  • Італійські банки показали найгірші результати серед європейських акцій, що спричинило зниження індексу Stoxx Europe 600 у вівторок, 8 серпня: акції UniCredit SpA впали на 6,7%, а акції Intesa Sanpaolo SpA – приблизно на 8,6%. 
  • Акції державного Monte dei Paschi di Siena впали на 7,4%, тоді як Banco BPM, третій за величиною банк країни, втратив 8,2%. BPER Banca, Mediobanca та Banca Generali також впали.
  • Падіння банківських акцій знищило ринкову вартість італійських кредиторів на €9,5 млрд.
Італія запровадила податок на непередбачений прибуток банків. Акції фінустанов почали падати, вони вже втратили $10 млрд капіталізації /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Італійський еталонний індекс FTSE MIB знизився на 2,1%, випереджаючи зниження в Європі. Індекс банків єврозони впав на 3,4%, максимально з березня.
  • Голова відділу глобальної стратегії управління кількома активами в JP Morgan Chase Bank Джон Білтон сказав, що цей крок уряду Італії викликає занепокоєння щодо «мотивів італійської економічної політики».
  • Згідно з Ansa, чистий прибуток італійських кредиторів у 2023 році може бути скорочений приблизно на 10%, через запропонований надзвичайний податок на їхній «додатковий прибуток» цього року, який має залучити близько €2 млрд. 
  • «Ми вважаємо цей податок суттєво негативним для банків, враховуючи його вплив як на капітал і прибуток, так і на вартість власного капіталу банківських акцій», – написали в замітці аналітики Citigroup Inc.

Контекст

Заступник премʼєр-міністра Маттео Сальвіні оголосив про 40%-вий збір із додаткового прибутку кредиторів за 2023 рік пізно ввечері у понеділок, 7 серпня, у рамках широкомасштабного указу, схваленого на засіданні кабінету міністрів.

Збір націлений на вищі відсоткові доходи після підвищення ставок Європейським центральним банком. За попередніми оцінками аналітиків, уряд ще не опублікував подробиці або тексту указу, який може коштувати банкам близько €2 млрд.

Цей крок було зроблено незабаром після того, як італійські банки оприлюднили вражаючий звіт про доходи, а Intesa та Unicredit підвищили свої річні прогнози другий квартал поспіль на тлі швидкого посилення політики ЄЦБ. Наприклад, чистий процентний прибуток UniCredit зріс на 42% у першому півріччі.

Збір відповідає аналогічній схемі по всій Європі: кредитори оголосили про хвилю викупу акцій, оскільки вони продовжують отримувати вигоду від вищих процентних ставок і добре показали себе у стрес-тестах. Але негативна реакція зростає на тлі кризи вартості життя.

Гроші від податку планують направити до фонду для фінансування заходів щодо зниження фіскального тиску на сімʼї та компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні