ЄЦБ підвищив три ключові відсоткові ставки на 25 базисних пунктів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄЦБ підвищив три ключові відсоткові ставки на 25 базисних пунктів

Getty Images

Європейський центральний банк (ЄЦБ) підвищив з 2 серпня усі три ключові відсоткові ставки на 25 базисних пунктів (б. п.) за підсумками засідання у четвер, 27 липня, сказано у повідомленні банку.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Таким чином базову ставку за кредитами збільшено до 4,25%, ставку за депозитами – до 3,75%, ставку за маржинальними кредитами – до 4,5%. 
  • У ЄЦБ зазначили, що сьогоднішнє підвищення ставки відображає оцінку прогнозу інфляції, динаміки базової інфляції та сили впливу грошово-кредитної політики. 
  • У банку вважають, що інфляція продовжить знижуватися до кінця року року, але залишиться вище цільового рівня протягом тривалого часу. 
  • Хоча деякі показники демонструють ознаки ослаблення, базова інфляція загалом залишається високою.
  • «Майбутні рішення ради управляючих ЄЦБ забезпечать збереження ключових ставок так довго, як це потрібно, на рівнях, що обмежують економічну активність достатньою мірою, щоб досягти своєчасного повернення інфляції в єврозоні до 2% цільового показника ЄЦБ», – йдеться в заяві.

Контекст

15 червня ЄЦБ підвищив усі три ключові відсоткові ставки на 25 базисних пунктів (б.п.). Тоді базову процентну ставку за кредитами збільшено до 4%, ставку за депозитами – до 3,5%, ставку за маржинальними кредитами – до 4,25% з 21 червня.

26 липня Федеральна резервна система США підвищила відсоткову ставку за федеральними кредитними засобами на 25 базисних пунктів, до 5,25-5,5% річних, це найвищий рівень за 22 роки. Підвищивши свою базову ставку з майже нуля в березні 2022 року до більш ніж 5%, ФРС тепер наблизилася до рівня вартості запозичень, який вона вважає необхідним для своєчасного зниження інфляції до цільового рівня в 2%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні