Категорія
Новини
Дата

Італія припинила видачу «золотих віз» для росіян та білорусів

Італія призупинила програму видачі так званих «золотих віз» в обмін на інвестиції для громадян Росії та Білорусі, пише Italy24. Це сталося в середині липня, майже через півтора року після рекомендацій Єврокомісії.

Ключові факти

  • Міністерство у справах підприємств та продукції Італії не повідомило про причини такого рішення.
  • «Ми повідомляємо про зупинення програми для громадян Росії та Білорусі відповідно до розпорядження президента комітета від 14 липня 2023 року відповідно до рекомендації C (2022) 2028 Європейського Союзу», – написало відомство.
  • Ця відстрочка з 28 березня 2022 року (дата рекомендації ЄС) означала, що за минулий рік країна видала як мінімум 32 російським громадянам дворічну «інвесторську» візу з 36 осіб, які її запросили, що підтверджується даними, переданими тим же міністерством.
  • У 2022 році росіяни представляли першу національність серед інвесторів, які отримали візу за програмою «Інвесторська віза до Італії» (Investor Visa for Italy), випередивши американців (12) і британців (12), а також ще 23 заможні вихідці з інших країн.

Контекст

Минулого року Єврокомісія повідомила, що подібні програми «можуть призвести до привілейованого доступу на територію та внутрішній ринок Європейського Союзу та до переміщення в межах Шенгенської зони громадян Росії чи Білорусії, які підпадають чи підпадатимуть під дію санкцій ЄС» через їх відносини з урядами Москви чи Мінська.

Враховуючи складність проведення належних перевірок безпеки та ретельного розслідування, Єврокомісія запропонувала країнам-членам, включаючи Італію, негайно призупинити ці програми для росіян і білорусів.

У Великій Британії «золоті візи», вперше запроваджені у 2008 році, були популярними серед заможних людей з Росії, Китаю та Близького Сходу. Російські та китайські бізнесмени за останні два десятиліття стікалися до Лондона, скуповуючи все: від розкішних будинків до футбольних клубів. 17 лютого 2022 року Велика Британія оголосила про відмову від програми видачі віз для інвесторів в обмін на ввезення капіталу.

Згодом виявилось, що невелика кількість людей, яким були надані так звані британські «золоті візи» для інвесторів-мільйонерів, могли отримати свій статок за рахунок корупції або організованої злочинності. За словами міністра внутрішніх справ, 10 бізнесменів, які потрапили під санкції після вторгнення Росії в Україну, теж скористалися цією системою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні