Категорія
Новини
Дата

Італійська Eni розпочинає арбітраж проти «Газпрому» через недопоставлені обсяги газу

Італійська компанія Eni SpA розпочала арбітражний розгляд після того, як російський «Газпром» припинив постачання газу до Італії, пише Bloomberg. Скорочення постачання російського газу почалося в середині 2022 року.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • В Eni зазначили, що контракти з «Газпромом» є чинними.
  • «Скорочення, які застосовує «Газпром експорт», підлягають конфіденційному арбітражному розгляду, – йдеться в заяві італійського енергетичного гіганта. – Контракти з «Газпром експортом» залишаються чинними».
  • Eni є клієнтом «Газпрому» понад 10 років, у червні минулого року російська компанія почала скорочувати постачання.
  • Генеральний директор Eni Клаудіо Декальці повідомив 29 квітня в інтервʼю La Stampa, що потоки російського газу до Італії впали майже до нуля.  
  • Італійська компанія прагне повністю замінити російські обсяги газу до 2025 року, використовуючи відносини з такими країнами-виробниками, як Алжир, Єгипет, Мозамбік, Конго та Катар.
  • Італія імпортувала близько 40% свого газу із Росії до її вторгнення в Україну.

Контекст

1 жовтня «Газпром» повідомив найбільшій нафтовій компанії Італії Eni SpA, що не може підтвердити запитувані обсяги газу. Компанія заявила, що прокачка газу через Австрію неможлива. Тому постачання російського газу для Eni через точку входу в Тарвізіо будуть нульовими. 

Російський монополіст пояснив, що зробив це нібито тому, що австрійський оператор відмовився підтвердити «транспортні номінації» після регуляторних змін, запроваджених в Австрії наприкінці вересня.

Згодом «Газпром» відновив постачання природного газу в Італію. «Газпром» заявив, що спільно з італійськими покупцями знайдено рішення щодо формату взаємодії в умовах регулятивних змін, що відбулися в Австрії наприкінці вересня.

Раніше німецька компанія Uniper, яка була найбільшим покупцем російського газу, повідомила, що через суд вимагатиме від «Газпрому» компенсації на мільярди євро за недопоставлені обсяги газу. «Uniper ініціювала арбітражний розгляд», – сказали у компанії. Вартість заміни російського газу в Uniper оцінили у близько €11,6 млрд.

8 лютого чеська компанія ČEZ офіційно ініціювала арбітражний розгляд щодо ТОВ «Газпром експорт», йдеться у повідомленні компанії. ČEZ вимагає компенсації 1 млрд чеських крон через недопостачання газу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні