Категорія
Новини
Дата

Німецька Uniper розпочинає арбітраж проти «Газпрому», вимагає компенсації у мільярди євро

Німецька компанія Uniper, яка раніше була найбільшим покупцем російського газу, через суд вимагає від «Газпрому» компенсації на мільярди євро за недопоставлені обсяги газу. Про це заявив гендиректор Uniper Клаус-Дітер Мобах, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Uniper ініціював арбітражний розгляд», – сказав він журналістам.
  • Очільник Uniper додав, що вартість заміни російського газу на даний момент склала близько €11,6 млрд.

Контекст

Uniper зазнала збитків у розмірі €12,3 млрд ($12,5 млрд) за першу половину року. У компанії зазначили, що більше половини чистих збитків повʼязані із різким зменшенням поставок газу з Росії, яка скоротила потоки газу газопроводом «Північний потік – 1». Збиток також включає втрати у розмірі €2,7 млрд від зупинки проєкту газопроводу «Північний потік – 2».

Німеччина домовилась про націоналізацію Uniper. Рішення ухвалили після того, як попередня багатомільярдна фінансова допомога не змогла утримати імпортера на плаву. За даними Uniper, угода передбачає вливання капіталу у розмірі €8 млрд ($7,94 млрд). Вливання капіталу урядом Німеччини довело загальний пакет допомоги до €29 млрд. Очікується, що угоду буде завершено до кінця року.

На початку листопада Uniper повідомив про збитки у розмірі €40 млрд. Дії Росії з обмеження постачання газу призвели до того, що енергетична група, яка незабаром буде націоналізована, зазнала одних з найбільших збитків у корпоративній історії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні