Категорія
Новини
Дата

Німецька Uniper розпочинає арбітраж проти «Газпрому», вимагає компенсації у мільярди євро

1 хв читання

Німецька компанія Uniper, яка раніше була найбільшим покупцем російського газу, через суд вимагає від «Газпрому» компенсації на мільярди євро за недопоставлені обсяги газу. Про це заявив гендиректор Uniper Клаус-Дітер Мобах, пише Reuters.

Ключові факти

  • «Uniper ініціював арбітражний розгляд», – сказав він журналістам.
  • Очільник Uniper додав, що вартість заміни російського газу на даний момент склала близько €11,6 млрд.

Контекст

Uniper зазнала збитків у розмірі €12,3 млрд ($12,5 млрд) за першу половину року. У компанії зазначили, що більше половини чистих збитків повʼязані із різким зменшенням поставок газу з Росії, яка скоротила потоки газу газопроводом «Північний потік – 1». Збиток також включає втрати у розмірі €2,7 млрд від зупинки проєкту газопроводу «Північний потік – 2».

Німеччина домовилась про націоналізацію Uniper. Рішення ухвалили після того, як попередня багатомільярдна фінансова допомога не змогла утримати імпортера на плаву. За даними Uniper, угода передбачає вливання капіталу у розмірі €8 млрд ($7,94 млрд). Вливання капіталу урядом Німеччини довело загальний пакет допомоги до €29 млрд. Очікується, що угоду буде завершено до кінця року.

На початку листопада Uniper повідомив про збитки у розмірі €40 млрд. Дії Росії з обмеження постачання газу призвели до того, що енергетична група, яка незабаром буде націоналізована, зазнала одних з найбільших збитків у корпоративній історії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні