Чеська ČEZ ініціювала арбітраж проти «Газпрому», вимагає понад $45 млн через недопоставлені обсяги газу /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Чеська ČEZ ініціювала арбітраж проти «Газпрому», вимагає понад $45 млн через недопоставлені обсяги газу

Getty Images

У середу, 8 лютого, чеська компанія ČEZ офіційно ініціювала арбітражний розгляд щодо ТОВ «Газпром експорт», йдеться у повідомленні компанії. ČEZ вимагає компенсації 1 млрд чеських крон через недопостачання газу.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Клопотання ČEZ подала за правилами Міжнародної торгової палати (ICC).
  • ČEZ вимагає відшкодування збитків у розмірі близько 1 млрд чеських крон ($45,3 млн), що виникли внаслідок значного недопостачання ТОВ «Газпром експорт» природного газу у 2022 році.
  • Згідно із повідомленням, арбітраж проводиться у Женеві та буде врегульований арбітражним судом у складі трьох членів.

Контекст

Нещодавно німецька компанія Uniper, яка раніше була найбільшим покупцем російського газу, повідомила, що через суд вимагатиме від «Газпрому» компенсації на мільярди євро за недопоставлені обсяги газу. «Uniper ініціював арбітражний розгляд», – сказали у компанії. Вартість заміни російського газу в Uniper оцінили у близько €11,6 млрд.

Російський «Газпром» з 1 січня до 15 грудня 2022 року видобув 394,1 млрд кубометрів газу, що на 19,6% менше, ніж минулого року. Водночас експорт до країн далекого зарубіжжя впав на 45,1%. Експорт до країн далекого зарубіжжя становив 97,8 млрд кубометрів, це на 45,1%, або на 80,2 млрд кубометрів, менше, ніж за такий самий період 2021 року. 

Експорт російського газу до Європи трубопроводами цьогоріч різко впав до пострадянського мінімуму, оскільки його найбільший покупець скоротив імпорт через війну в Україні, а магістральний газопровід був пошкоджений вибухами, про це свідчать розрахунки Reuters та дані «Газпрому». Один із попередніх мінімумів продажів газу у далеке зарубіжжя був у 1995 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні