Категорія
Новини
Дата

JPMorgan та Goldman Sachs відмовилися торгувати російським держборгом

Найбільші американські інвестиційні банки JPMorgan Chase та Goldman Sachs зупинили торгівлю борговими зобовʼязаннями Росії, пише Bloomberg. Раніше влада заборонила інвесторам зі США купувати нові та наявні борги РФ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На початку червня банки призупинили операції після того, як управління контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) заборонило інвесторам купувати російські боргові зобовʼязання.
  • Інформацію про відмову JPMorgan проводити операції з держборгу РФ повідомило джерело агентства, знайоме з цим рішенням. У пресслужбі Goldman Sachs зауважили, що банк також припинив такі операції.
  • Вторгнення РФ в Україну призвело до падіння цін на російські облігації, навіть якщо вони не підпадали під міжнародні санкції. Продовження торгівлі такими цінними паперами стало суперечливою темою як на Волл-стріт, так і у Вашингтоні. У Сенаті звинувачували банки у підриві санкцій, зазначило агентство.

Контекст

6 червня OFAC заборонив американським інвесторам купувати нові та наявні боргові зобовʼязання РФ. Оновлені правила передбачають, що американські інвестори все ще можуть продавати або утримувати існуючий російський борг, але не можуть купувати новий, пояснив речник OFAC минулого тижня.

24 травня Мінфін США не продовжив ліцензію, яка дозволяла РФ платити за борговими зобовʼязаннями в доларах. Після цього російська влада оголосила, що проводитиме виплати за держборгом у рублях, що може стати порушенням зобовʼязань перед власниками цінних паперів.

Виплати у доларах та євро, призначені на 27 травня, РФ провела достроково, до закінчення терміну ліцензії. Наступні платежі призначено на 23–24 червня. Якщо їх здійснити не вдасться, формальний дефолт на РФ може чекати наприкінці липня – після закінчення 30-денного пільгового періоду.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні