Категорія
Новини
Дата

Кабмін запровадив регулювання цін ще на низку соціальних продуктів. До списку додали гречану крупу, цукор, яйця, масло

Кабінет міністрів розширив список «соціальних» продуктів харчування з обмеженою максимальною 10-відсотковою націнкою при роздрібній торгівлі. Фіксація націнки впроваджується до кінця карантину

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Ціни обмежено на гречану крупу, цукор, пшеничне борошно вищого ґатунку, українські макаронні вироби, молоко пастеризоване жирністю 2,5%, соняшникову олію, курячі яйця, птицю (курячу тушку) та вершкове масло жирністю 72,5%.
  • Максимальна роздрібна націнка на зазначені продукти встановлюється на рівні не більше ніж 10% від оптово-відпускної ціни з урахуванням рекламних, маркетингових, логістичних послуг, послуг із підготовки, обробки, пакування та інших послуг, повʼязаних із реалізацією кінцевому споживачеві.
  • Через значне подорожчання продуктів харчування минулого року формування цін на вищезазначену продукцію потребує державного регулювання, йдеться в пояснювальній записці до проєкту постанови, яку було ухвалено 12 січня. Зміни внесено у так звану «карантинну» постанову Кабміну №1236 від 9 грудня 2020 року.
  • У грудні Кабмін заборонив встановлювати роздрібну націнку понад 10% на хліб житньо-пшеничний та батон.

Контекст

За останній рік в Україні значно подорожчали продукти, зокрема: гречана крупа на 23,8% (+8,9 грн), цукор 34,9% (+7,3 грн), пшеничне борошно 15,4% (+1,96 грн), макаронні вироби 18,4% (+3,72 грн), молоко 9,2% (+2,36 грн), соняшникова олія 48% (+20,25 грн), яйця 11,5% (+3,15 грн), птиця 26,9% (+15,06 грн), вершкове масло 12,3% (+5,46 грн).

Річна інфляція в Україні вперше з 2017 року досягла двозначної цифри. Ціни у 2021 році зросли на 10%, що вдвічі вище показника 2020 року. Основна причина прискорення інфляції в Україні – високі світові ціни на енергоносії та продовольство, відзначають у Нацбанку. Через це в 2021 році регулятор уже кілька разів підвищував облікову ставку.

Тренд зростання цін торкнувся не тільки України, але й більшості інших держав. Наприклад, інфляція в США в листопаді прискорилася до 6,8% – найвищого значення за майже 40 років. Ціни в єврозоні в листопаді відносно минулорічних показників досягли 4,9%, що є найвищим показником із 1997 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні