Явище цього року – інфляція. Як сильно за 2021-й подорожчало ваше життя /прес-центр НБУ
Категорія
Картина дня
Дата

Явище цього року – інфляція. Як сильно за 2021-й подорожчало ваше життя

прес-центр НБУ

Рік, що минає, став роком бурхливої інфляції: електрика, наприклад, подорожчала вдвічі, а бензин – на 7 грн за літр. Forbes зібрав ціни на популярні послуги та товари та порівняв їх із цінами в 2020 році. Ось як подорожчала вартість таксі, оренди нерухомості та дабл чизбургера

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Основний чинник інфляції у році, що минає, – трильйони доларів, витрачених урядами на боротьбу з COVID-19 та його наслідками, а також збої в ланцюжках постачання на тлі стрімкого відновлення світової економіки після 2020 року. Наприклад, вартість морських перевезень, на які припадає понад 80% світової торгівлі, з липня перевищує $9000 за контейнер. Це в три-шість разів вище, ніж роком раніше.

Через високий попит та геополітичні фактори вгору пішли й ціни на газ та інші енергоносії, що призвело до подорожчання ширшого спектру товарів та послуг, розповідав Forbes заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук.

Зростання споживчих цін в Україні рекордне з 2018 року – понад 10%, а промислова інфляція на максимумі з 1996-го – 60%.

Паливо

Постпандемічний сплеск споживання газу в країнах Азії, його низькі запаси у європейських сховищах після холодної зими та спекотного літа, а також небажання Росії збільшити постачання газу до Європи викликали дефіцит на цей ресурс. Крім того, у літній період «Газпром» не закачував, а відбирав газ із європейських сховищ, щоб не збільшувати транзит через Україну в моменти простоїв «Північного потоку – 1» та «Турецького потоку» на ремонтах, каже генеральний директор «Оператора ГТС України» Сергій Макогон.

21 грудня ціна на газ у Європі вперше в історії перевищила $2000 за 1000 кубометрів – удесятеро більше, ніж у січні 2021 року. Ціни на нафту та вугілля також досягли багаторічних максимумів. Нафта подорожчала вдвічі, до семирічного максимуму – $80 за барель; ціна на вугілля в листопаді зросла до максимальної позначки з 2008 року — $150 за тонну. Це спричинило зростання вартості енергоресурсів і в Україні. Літр бензину подорожчав на 30%, електроенергія для бізнесу – вдвічі, а ціна автогазу – у шість разів.

Явище цього року – інфляція. Як сильно за 2021-й подорожчало ваше життя /Фото 1

Інфографіка: Леонід Лукашенко

Послуги

Окрім високих цін на енергоносії, у світі також почалися збої у постачаннях. Значна частина коштів, які люди раніше витрачали на розваги, подорожі та туризм, тепер ідуть на споживання товарів та послуги. «У 2020 році в результаті пандемії змінилися споживчі переваги людей», – пояснював Forbes у березні гендиректор Maersk Ukraine Роман Колоянов. Це призвело до подорожчання послуг та товарів: середній чек у кав'ярнях столиці збільшився на 21%, а вартість таксі – майже на 40%.

Явище цього року – інфляція. Як сильно за 2021-й подорожчало ваше життя /Фото 2

Інфографіка: Леонід Лукашенко

Нерухомість

Середня ціна квадратного метра в столичних новобудовах за рік зросла на 30% – за минулі п'ять років зростання було всього 15%. Серед основних причин: подорожчання будматеріалів, а також високий попит покупців, які інвестують накопичені заощадження в нерухомість.

Середня вартість оренди офісів класу «А» в столиці залишилася на рівні минулого року. Вихід на ринок нових об'єктів стримав зростання ставок.

Явище цього року – інфляція. Як сильно за 2021-й подорожчало ваше життя /Фото 3

Інфографіка: Леонід Лукашенко

Що з цінами в 2022-му

Цьогорічна рекордна інфляція – не лише українська проблема. Наприклад, у США в листопаді вона досягла 6,8% – максимум за 40 років, а в Німеччині 5,2% – максимум за 30 років. У 2022-му інфляція в розвинених країнах досягне піку і до кінця року знизиться на 2 процентні пункти, очікує Morgan Stanley. До кінця наступного року зростання інфляції США зменшиться до 1,8%; у Європі – до 1,2%. В Україні темпи зростання індексу споживчих цін також уповільняться: Альфа-Банк Україна прогнозує 7% за підсумками року, інвесткомпанія Dragon Capital – 5,7%.

Явище цього року – інфляція. Як сильно за 2021-й подорожчало ваше життя /Фото 4

Інфографіка: Леонід Лукашенко

Серед іншого зниженню зростання інфляції сприятиме завершення логістичної кризи. У США, наприклад, постачання вже починає відновлюватися, що уповільнює зростання цін на сировину, пише Morgan Stanley. Інфляція залишиться високою, якщо ціни на енергоресурси, включаючи газ, не підуть вниз. Холодна зима, напруженість між Росією та Україною, підвищення податків на СО2 можуть утримати ціни енергоресурсів на високому рівні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні