Категорія
Новини
Дата

Керівник САП скасував постанову про закриття справи «Роттердам+»

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко 22 вересня скасував постанову про закриття так званої справи «Роттердам+» як «незаконну та необґрунтовану». Про це йдеться у повідомленні пресслужби САП.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

- Крім скасування постанови очільник антикорупційної прокуратури повністю змінив групу прокурорів у цій справі. Причиною названо «неефективне здійснення нагляду за дотриманням законів під час проведення досудового розслідування».

- В САП пояснили, що такі рішення прийняті за результатами вивчення матеріалів справи, дослідження висновків прокурорів під час закриття цього кримінального провадження та за наслідками проведення наради за участі прокурорів та детективів НАБУ, які здійснювали досудове розслідування.

- «Керівник САП виявив численні неузгодженості у висновках та аргументації прокурора під час закриття цієї справи, неповноту дослідження матеріалів справи прокурором, невідповідність висновків прокурора фактичним обставинам кримінального провадження», – йдеться у повідомленні.

- Це означає, що подальші рішення у цій справі прийматиме вже оновлений склад прокурорів, зазначили в САП. 

Контекст

Провадження щодо «Роттердам+» було відкрито у березні 2017 року. У серпні 2019-го детективи НАБУ повідомили про підозру шести особам, зокрема, колишньому голові НКРЕКП Дмитру Вовку. За даними слідства, Вовк за попередньою змовою з групою інших осіб розробили та у 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт, так звану формулу «Роттердам+».

Через цю формулу компанії ДТЕК Ріната Ахметова і «Центренерго» продавали електроенергію дорожче. Її скасували у липні 2020 року у звʼязку з переходом України на новий ринок електроенергії. За даними слідства, збиток від «Роттердам+» перевищує 39 млрд грн.

5 травня 2021 року генпрокурорка Ірина Венедіктова змінила старшого групи прокурорів у кримінальному провадженні «Роттердам+» Віталія Пономаренка, який тричі закривав це провадження. 20 травня новий старший групи прокурорів Денис Демків вирішив закрити справу вчетверте. НАБУ тоді заявило, що оскаржуватиме рішення.

21 вересня апеляційна палата Вищого антикорупційного суду завершила розгляд апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді ВАКС від 13 жовтня 2021 року про відмову в задоволенні скарги на рішення щодо закриття кримінального провадження.

За результатами розгляду колегія суду частково скасувала ухвалу слідчого судді та закрила провадження за скаргами представників АТ «Нікопольський завод феросплавів» та АТ «Запорізький завод феросплавів» на постанову прокурора САП про закриття кримінального провадження від 24 березня 2017 року. САП очікує на повний текст рішення суду.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні