Категорія
Новини
Дата

«Кернел» готовий повністю погасити євробонди на $300 млн у жовтні

2 хв читання

Агрохолдинг «Кернел» планує повністю погасити пʼятирічні єврооблігації на $300 млн зі ставкою 6,5% річних у заплановану дату 17 жовтня і виплатити купон за ними. Про це йдеться у повідомленні компанії на Варшавській фондовій біржі від 1 жовтня.

«Кернел» – найбільший в Україні виробник та експортер зернових, на частку компанії припадає близько 8% світового експорту соняшникової олії.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • «Кернел» заявив, що немає планів змінювати початкові умови розміщення облігацій. Так компанія відреагувала на нещодавні «спекуляції на ринку щодо можливої реструктуризації облігацій».
  • Після ретельної оцінки свого фінансового становища «Кернел» підтвердив, що має достатню ліквідність і ресурси для виконання своїх зобовʼязань у повному обсязі та в строк.

Контекст

Найбільшим співвласником «Кернела» через Namsen Ltd. є український бізнесмен Андрій Веревський із часткою 39,3%. 

До війни «Кернел» посідав перше місце у світі з виробництва соняшникової олії (близько 7% світового виробництва) та її експорту (близько 12%). Він також був найбільшим виробником та продавцем бутильованої соняшникової олії в Україні. Крім того, холдинг займався вирощуванням іншої агропродукції та її реалізацією.

На початку 2023 року «Кернел» підписав угоду з кредиторами, зокрема з Natixis, ING, EBRD та EIB, про звільнення від погашення до 30 червня 2023 року двох траншів гарантованих облігацій по $300 млн кожен зі ставкою 6,5% погашення, відповідно, у 2024-му та 2027-му рр. Причиною відстрочення платежів за боргами в компанії назвали складнощі, повʼязані з російським вторгненням в Україну, а також із логістикою при постачанні зерна та олії.

У січні–березні 2024-го «Кернел» збільшив виторг на 22%, до понад $1 млрд. Чистий прибуток зріс на 47% – до $101 млн. За перший квартал 2024 року «Кернел» ​​збільшив експорт зернових, соняшникової олії та шроту в 2,3 раза. Цьому сприяв стабільний експорт Чорним морем та зростання обсягів перевалки соняшникової олії через портові термінали.

Загальний обсяг переробки олійних у 2024-му фінансовому році в агрохолдингу «Кернел» склав 3,2 млн т. Це на 27% більше, ніж у попередньому році, завдяки запуску Старокостянтинівського олійноекстракційного заводу у лютому 2024-го. Продажі соняшникової олії у квітні-червні порівняно з попереднім кварталом зросли на 1% – до 384 000 т. В тому числі було продано 20 000 т бутильованої соняшникової олії. 

Експорт зерна компанії «Кернел» у квітні-червні склав 1,6 млн т, що у 2,6 рази більше, ніж торік, та на 14% менше порівняно з попереднім кварталом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд