Категорія
Новини
Дата

Хакери атакували комунікаційну платформу військових Австралії за допомогою програми-вимагача

Хакери атакували комунікаційну платформу, яку використовували австралійські військовослужбовці та співробітники міністерства оборони, за допомогою програми-вимагача, пише Reuters. Країна бореться з нещодавнім сплеском кібератак.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами помічника міністра оборони Метта Тістлтуейта, служба ForceNet, один із зовнішніх провайдерів, з яким міністерство оборони укладає контракт на управління одним зі своїх вебсайтів, зазнала атаки.
  • «Я хочу підкреслити, що це не атака або злом захисних (технологічних) систем та обʼєктів, – прокоментував Тістлтуейт ABC Radio. – Наразі немає жодних доказів того, що набір даних був зламаний, це дані, які ця компанія зберігає від імені військових».
  • Але деяка особиста інформація, така як дати народження та відомості про призов військовослужбовців, могла бути вкрадена, повідомила Австралійська радіомовна корпорація з посиланням на джерело.
  • Тістлтуейт сказав, що уряд дуже серйозно поставиться до інциденту, і весь персонал повідомили про необхідність зміни своїх паролів.
  • Представник міністерства оборони повідомив агентству, що відомство вивчає вміст порушеного набору даних і те, яку особисту інформацію він містить.
  • Програмне забезпечення для вимагання працює шляхом шифрування даних жертв, і хакери зазвичай пропонують їм ключ в обмін на платежі в криптовалюті, які можуть сягати сотень тисяч або навіть мільйонів доларів.

Контекст

Деякі з найбільших компаній Австралії, у тому числі телекомунікаційна компанія № 2 Optus, що належить Singapore Tele Communications Ltd, і найбільша в країні медична страхова компанія Medibank Private Ltd, нещодавно теж зазнали кібератак і крадіжки даних, що, ймовірно, викрило відомості про мільйони клієнтів

Експерти з технологій заявили, що країна стала мішенню для атак хакерів і органи кібербезпеки не можуть їх зупинити.

Нещодавно глобальна агенція Інтерпол повідомила, що готується до ризику того, що імерсивні онлайн-середовища – «метасвіт» – можуть створити нові види кіберзлочинів і дати змогу злочинам відбуватися в більшому масштабі.

За минулий рік Держспецзв’язку України зафіксувала 147 хакерських атак, більшість – із Росії. У січні уразили близько 70 урядових сайтів, а на їхніх сторінках залишили послання: «Бійтеся і чекайте гіршого». Більшість сайтів швидко відновили роботу, а доказів про витік даних поки що немає, як і результатів розслідування.

Найсерйознішою була атака на «Вінницяобленерго», коли угруповання Sandworm, що складається з офіцерів ГРУ, намагалося відключити світло в майже 2 млн мешканців області. Хоча в мережі хакери проникли, вимкнути електроенергію для жителів так і не вдалось. Українські захисники успішно відбиваються. 

Українські розробники й спеціалісти з кібербезпеки відкрили новий вимір для війни – кіберпростір. Сотні тисяч любителів і професіоналів долучилися до атак на російські сайти та інфраструктуру. Україна перебуває на третьому етапі кібервійни з Росією, ворог атакує комунальні служби та компанії, які надають послуги цивільному населенню. Про це в інтервʼю Wired повідомив голова Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України Юрій Щиголь.

Кібервійна продовжується і ведеться в основному проти цивільної інфраструктури: комунальних служб та компаній, які надають послуги цивільному населенню, оскільки на другому етапі їм не вдалося зруйнувати лінії звʼязку та здатність тримати людей у ​​курсі того, що відбувається. 

ГУР повідомило, що Росія планує масовані кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури українських підприємств й установ критичної інфраструктури союзників України. Зараз Україна документує російські хакерські атаки в межах плану судового переслідування Москви в міжнародному суді, заявив заступник голови Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України Віктор Жора

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні