Категорія
Новини
Дата

Київський метрополітен укладав підозрілі контракти із фірмами, повʼязаними з оточенням ексочільника Брагінського – Bihus.Info

КП «Київський метрополітен» під керівництвом Віктора Брагінського віддав підряд на капітальний ремонт «червоної гілки» столичного метро вартістю 1,5 млрд грн компанії, оформленій на родичку бізнес-партнера Брагінського, йдеться в сюжеті Bihus.Info. Міський голова столиці Віталій Кличко закликав журналістів передати всю інформацію правоохоронним та антикорупційним органам.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У звітах метрополітену журналісти Bihus.Info виявили численні контракти з фізичними особами-підприємцями та фірмами, повʼязаними з оточенням Брагінського: сестрою, давнім бізнес-партнером Кирилом Кривцем і, ймовірно, тещею Кривця – Тетяною Белецькою.
  • Йдеться, зокрема, про контракт, укладений 23 грудня 2022 року між КП «Київський метрополітен» та ТОВ «КБ «Теплоенергоавтоматика» на капітальний ремонт тунелів Святошинсько-Броварської лінії, загрифували «для службового користування». Загальна вартість угоди, згідно зі звітністю самого метрополітену – 1,58 млрд грн, із яких підряднику вже сплачено близько 1 млрд грн. Журналісти з’ясували, що контракт може містити суттєво завищені ціни на матеріали та обладнання. 
  • Основним власником ТОВ «КБ «Теплоенергоавтоматика» з літа 2020 року записана Тетяна Белецька, яка є балериною, народною артисткою України, викладає у Національній опері України та завідує відділенням класичної хореографії в Київський муніципальній академію танцю. За даними журналістів, Белецька найімовірніше є тещею давнього колеги та бізнес-партнера Брагінського – Кирила Кривця. 

  • Після того як Брагінський в 2014 році очолив КП «Київський метрополітен», Кривець став власником одразу кількох компаній-підрядників, які постачали товари й виконували роботи для метро. 
  • Спочатку він зайшов в ТОВ «99 продакшн», яке почало постачати метрополітену формений одяг. Деякий час фірму очолювала в якості директора двоюрідна сестра Брагінського. Також «99 продакшн» конкурувало на низці тендерів із ФОП Світланою Ільїною, яка є бухгалтеркою родинного бізнесу Брагінських.
  • На початку 2022 року, опосередковано через ТОВ «99 продакшн», Кривець став основним бенефіціаром ТОВ «Енергодарбудмеханізація». На той момент фірма вже давно була підрядником метрополітену, зокрема взяла участь і в досі не завершеному будівництві метро на Виноградар. 
  • На це розслідування вже відреагував міський голова Віталій Кличко. Він попросив журналістів передати інформацію щодо фактів, оприлюднених в розслідуванні стосовно Брагінського, правоохоронним та антикорупційним органам, а правоохоронців закликав провести оперативне і відкрите для громадськості розслідування інформації Bihus Info.

Контекст

14 березня була опублікована перша частина розслідування про КП «Київський метрополітен» та його керівника Віктора Брагінського. У ній йшлося про декларацію та активи Брагінського і його рідні. Зокрема про нібито «колишню» дружину, яка не маючи співмірних доходів, стала власницею активів вартістю в $1 млн.

Увечері після публікації розслідування Кличко заявив, що Брагінський має бути відсторонений від виконання обовʼязків директора столичного метро, а фактами, оприлюдненими в розслідуванні, мають займатися відповідні правоохоронні органи. Наступного дня уже сам Брагінський подав заяву на звільнення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні