Категорія
Новини
Дата

Кількість вакансій плавно зростає, а конкуренція знижується – Work.ua

Поступово ринок праці в Україні переходить від роботодавців до шукачів. Кількість актуальних вакансій на Work.ua у вересні зросла до 56 554 (+16% до серпня). У серпні місячний приріст становив 20%.

Ключові факти

  • За місяць пʼятірка регіонів із найвищою кількістю вакансій не змінилася. Як і в серпні, до топ-5 потрапили Київська (16 857 вакансій), Львівська (6530), Дніпропетровська (4873), Одеська (3256) та Івано-Франківська (1974) області. 
  • У трьох постраждалих від бойових дій регіонах у вересні почалося поступове відновлення. На тлі успіхів ЗСУ та попри майже щоденні обстріли найбільший приріст вакансій порівняно із серпнем демонструють Харківська (25%), Миколаївська (22%) та Чернігівська (23%) області. Позитивну динаміку у вересні показали також Київська (23%) та Одеська (22%) області. 
  • Топ-5 найбільш затребуваних вакансій не змінився. Роботодавці у вересні завзято шукали менеджерів з продажу – 4348 вакансій; продавців-консультантів – 4120 вакансій; бухгалтерів – 1900 вакансій; водіїв – 1885 вакансій; кухарів – 1804 вакансій.
  • Найбільше вакансій пропонують у таких категоріях: «Сфера обслуговування» (10 394), «Робочі спеціальності, виробництво» (9074), «Продажі, закупівлі» (8536), «Роздрібна торгівля» (5880), «Готельно-ресторанний бізнес, туризм» (5198 вакансій). 
  • Найбільший приріст вакансій у вересні порівняно з серпнем спостерігається у цих категоріях: «Страхування» – 148 вакансій (+32%); «Логістика, склад, ЗЕД» – 4906 вакансій (+31%); «Дизайн, творчість» – 2074 вакансія (+26%); «Фінанси, банківська справа» – 2172 вакансії (+25%); «Робочі спеціальності, виробництво» – 9074 вакансії (+24%).
  • Ринок праці поступово переходить від роботодавців до шукачів, але ще не сягнув рівня минулого року. Шукачі рідше відгукуються на вакансії. Середня кількість відгуків на вакансію у день знижується четвертий місяць поспіль. Якщо у серпні конкуренція знизилася майже на 18%, то у вересні – вже на 20%. 
  • За обережними прогнозами, можна очікувати появу ринку кандидата вже за декілька місяців, зазначають у Work.ua. Підґрунтя для цього визначені війною – вимушена еміграція та загальна мобілізація до лав ЗСУ. 
  • У вересні пʼятірка регіонів із найвищою середньою кількістю відгуків на вакансію теж показала спад конкуренції: Одеська область (-35%); Дніпропетровська область (-30%); Київська область (-27%); Харківська область (-12%); Сумська область (-9%). 
  • Медіана зарплат по Україні, як і раніше, тримається на рівні 15 000 грн. Вересневі зарплати в регіонах майже не змінилися проти серпня, незначне зниження помітне лише по Харківщині: Дніпропетровська область – 14 500 грн (+4%); Львівська область – 14 250 грн (+2%); Харківська область – 14 000 грн (-7%); Київська область – 17 500 грн (без змін); Одеська область – 15 000 грн (без змін).

Контекст

Глибокий спад економіки зумовив рекордне зростання рівня безробіття в Україні – до майже 35%, підрахували в НБУ. Попри відновлення економіки та збільшення попиту на робочу силу, безробіття тривалий час залишатиметься вищим від свого природного рівня через довгострокові ефекти війни, прогнозують у Нацбанку.

Значна частина населення втратила роботу через міграцію внаслідок безпекових ризиків у прифронтових регіонах. З іншого боку, незначний фінансовий запас міцності змушував домогосподарства активно шукати роботу.

Рівень безробіття значно зріс й унаслідок вибуття частини населення з робочої сили передусім через те, що вимушені мігранти, як у межах країни, так і за кордон, часто не мали пошук роботи за основний пріоритет. Утім, якби мігранти залишалися в Україні та активно шукали роботу, рівень безробіття зріс би ще більше, зазначають у НБУ.

Стримувала нарощення безробіття також мобілізація до лав захисників України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні