Категорія
Новини
Дата

Кількість закритих справ проти бізнесу є найменшою за останні пʼять років – «Маніфест 42»

Кількість закритих кримінальних справ щодо господарської діяльності у 2023 році є найнижчою за останні пʼять років. Справи «зависають» без будь-яких слідчих дій, повідомив громадський рух «Маніфест 42», посилаючись на дані Офісу генпрокурора.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У січні-жовтні 2023-го року закрито 274 провадження. Це удвічі менше, ніж у 2022 році.
  • Закриті провадження щодо господарської діяльності: 2019 – 1586, 2020 – 1301, 2021 – 1552, 2022 – 553, 2023 січень-жовтень – 274.
  • Протягом 2022-23 років слідчі майже припинили закривати справи проти бізнесу – вони «зависають» без будь-яких слідчих дій, зазначив голова «Маніфест 42» Сергій Позняк. За його словами, «завислі» справи використовуються тиловими силовиками для корупційного тиску на підприємців. 
  • «Ця проблема набула раніше небачених масштабів і потребує негайного реагування як правоохоронних органів, так і політичного керівництва країниʼ, – наголосив Позняк.
  • Раніше стало відомо, що в Україні 77% кримінальних справ проти бізнесу порушуються правоохоронцями без подальшої передачі до суду з обвинувальним актом. Цей показник сягнув історичного максимуму. У січні-жовтні 2023 року щодо господарчої діяльності було відкрито 4249 проваджень. При цьому до суду з обвинувальним актом передано лише 989 справ проти бізнесу (23%).

Контекст

Наприкінці травня цього року засновник Concorde Capital Ігор Мазепа анонсував під час «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» створення антирейтингу правоохоронців та суддів, які використовують повноваження з незаконною метою. 

28 червня на підтримку ініціативи Мазепи виступили 42 підприємці, які опублікували Маніфест на захист 42-ї статті Конституції. Серед них – власниця фармкомпанії «Фармак» Філя Жебровська, гендиректор «Агромат» Сергій Войтенко, засновник «Текстиль-Контакт» Олександр Соколовський, фаундер компаній FinStream та Cronvest, голова Асоціації підприємців-ветеранів Сергій Позняк та інші. 

«Ментівський беспредєл набрид бізнесу, правоохоронці приходять та іменем закону шиють голі статті, кримінальні справи та тероризують бізнес, – емоційно пояснив ідею створення нової платформи Мазепа в коментарі Forbes, – Якщо влада не може покласти цьому край, то обʼєднаний бізнес готовий це зробити». 

Підприємці не обмежаться лише створенням реєстру. В планах – заснувати організацію, яка буде захищати бізнес від тиску правоохоронних структур та комунікуватиме з державою. Як це може працювати, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні