Маніфест 42. Бізнес створює платформу для протистояння тиску правоохоронців та планує реєстр нечесних силовиків. Як працюватиме задум /колаж Анастасія Левицька
Категорія
Гроші
Дата

Маніфест 42. Бізнес створює платформу для протистояння тиску правоохоронців та планує реєстр нечесних силовиків. Як працюватиме задум

колаж Анастасія Левицька

З початку року тиск на бізнес із боку правоохоронців посилився. Підприємці вирішили створити громадську організацію, яка буде опікуватися розвʼязанням цієї проблеми. Серед пріоритетних завдань – зміна законодавства, побудова нового діалогу з владою та рейтинг недоброчесних правоохоронців. Як це працюватиме 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Наприкінці травня засновник Concorde Capital Ігор Мазепа анонсував під час «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» створення антирейтингу правоохоронців та суддів, які використовують повноваження з незаконною метою. 

Місяць по тому ідея набула більш чітких обрисів. 28 червня на підтримку ініціативи Мазепи виступили 42 підприємці, які опублікували Маніфест на захист 42-ї статті Конституції. Серед них – власниця фармкомпанії «Фармак» Філя Жебровська, гендиректор «Агромат» Сергій Войтенко, засновник «Текстиль-Контакт» Олександр Соколовський, фаундер компаній FinStream та Cronvest, голова Асоціації підприємців-ветеранів Сергій Позняк та інші. 

«Ментівський беспредєл набрид бізнесу, правоохоронці приходять та іменем закону шиють голі статті, кримінальні справи та тероризують бізнес, – емоційно пояснює ідею створення нової платформи Мазепа у коментарі Forbes, – Якщо влада не може покласти цьому край, то обʼєднаний бізнес готовий це зробити». 

Підприємці не обмежаться лише створенням реєстру. В планах – заснувати організацію, яка буде захищати бізнес від тиску правоохоронних структур та комунікуватиме з державою.

Як це може працювати?

Як влаштована нова платформа та що хочуть змінити підприємці 

Платформа покликана виконати три ключові завдання: усунути прогалини в законодавстві, посилити діалог між бізнесом та владою та скласти реєстр недоброчесних суддів та правоохоронців, кажуть два підприємці, дотичні до її створення.

Очолити обʼєднання має голова Асоціації підприємців-ветеранів Сергій Позняк, йдеться в документі про створення платформи, який є в розпорядженні Forbes.

Як працюватиме реєстр недоброчесних правоохоронців

Реєстр зʼявився на початку серпня, робота над ним на фінальній стадії, каже Мазепа. З назвою бізнес ще не визначився, додає голова ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник, який координує створення обʼєднання. Серед варіантів – «Реєстр рейдерів та корупціонерів» або більш стриманий варіант – «Реєстр 42», з відсиланням до відповідної статті Конституції, говорить Олійник. 

Співробітники правоохоронних органів та судді можуть потрапити до реєстру за наявністю двох ознак: 

  • судове або позасудове рішення, яке вказує на винуватість фігуранта;
  • особа стала фігурантом журналістських розслідувань, у яких ідеться про тиск на бізнес. 

«Одного бажання того чи іншого підприємця про внесення правоохоронця до реєстру недостатньо», – зазначає Олійник. Ручного управління реєстром не буде, стверджує він.

Через публічне висвітлення дій конкретних правоохоронців, які чинять тиск на бізнес, підприємці розраховують навіть очистити систему. «Як мінімум, ті, хто потрапив до реєстру, не мають отримувати підвищення, а особливо «зашкварені» будуть звільнені», – сподівається Олійник. 

Ще одна ініціатива, повʼязана з реєстром, – премія найгіршого правоохоронця, яка буде або щорічною, або щомісячною. Визначати переможця має номінаційний комітет, який буде сформований із журналістів найбільш впливових українських ЗМІ, каже Соколовський, який також долучений до координації ініціативи.  

Як підприємці хочуть взаємодіяти з владою

В Офісі президента (ОП) проходять зустрічі з бізнесом, але підприємці хочуть зробити їх більш ефективними.

Зустрічі між бізнесом та владою мають відбуватися за участі представників бізнес-асоціацій, вважає Олійник. «Не кожен підприємець може правильно донести свою думку та рівноправно вести дискусію сам на сам із заступником голови ОП та заступником генерального прокурора», – додає Олійник. 

Одне з важливих завдань – перекрити дірки в законодавстві, які використовують рейдери, каже Соколовський. «Треба заборонити будь-які «маски-шоу» на час дії воєнного стану», – пропонує він.

Чи існує єдність серед підприємців

Ініціативу підтримали вже понад 100 компаній, каже Соколовський. До наглядової ради майбутнього обʼєднання мають увійти члени великих бізнес-асоціацій.

Свою згоду вже надали Федерація роботодавців України, Асоціація підприємців ветеранів АТО, CEO Club. Спілка українських підприємців (СУП), Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) та Рада бізнес-омбудсмена поки не долучилися до ініціативи.

«Жодна з організацій, яким ми запропонували долучитися до «Маніфесту 42», не відповіла відмовою» – каже Соколовський. Переговорний процес триває саме в ці дні, додає він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні