Категорія
Новини
Дата

Тиск на бізнес. Мазепа розповів про ініціативу створення антирейтингу силовиків та суддів

Український бізнес ініціює створення так званого антирейтингу, до якого увійдуть силовики, судді та інші, хто зловживає своїми повноваженнями. Про це сказав власник інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа в ефірі проєкту «Business Breakfast з Володимиром Федоріним».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами інвестбанкіра, наразі є кілька ініціатив, які обговорюються в бізнес-середовищі. «Бізнесмени створюють антирейтинг правоохоронців, суддів або й тих і інших, хто в незаконний спосіб використовує свої повноваження», – повідомив Мазепа. 
  • Він наголосив, що таким чином підприємці хочуть дати сигнал, що бізнес-спільнота об’єднується. «Ми хочемо зробити таких людей токсичними для інституцій, в яких вони працюють, та чесних колег, честь мундира яких вони паплюжать», – заявив Мазепа. 
  • За його словами, це буде щось на кшталт списку колаборантів «Миротворець». «Якщо влада не буде реагувати на заклики бізнесу, він придумає щось креативне. Певні рухи вже пішли. Питання, як зробити це правильно. Є ідея створити колегіальний огляд з поважних людей, який би вів цей процес», – додав він.

Контекст

Навесні 2023-го чи не щотижня зʼявлялися новини про обшуки й кримінальні справи проти відомих бізнесменів. Підприємці скаржаться на посилення тиску з боку правоохоронців, проблему визнають і на рівні Верховної Ради й Офісу президента. 

Раптовий обшук СБУ та Нацполіції, що відбувся у чернівецькому офісі розробника ImproveIT Solutions 9 травня, ледь не зірвав проєкт компанії для важливого замовника зі США. Слідчі, які прийшли до айтівців у справі про «створення та поширення порнографії», вилучили пʼять ноутбуків. Через шість днів техніку повернули без будь-яких пояснень, згадує СЕО ImproveIT Solutions Віталій Вершинін. «Вони навіть не намагалися знайти якісь відео на підтримку своїх звинувачень», – пригадує він.

Декількома днями раніше обшуки відбулися й у партнерів засновника інвесткомпанії Concorde Capital Ігоря Мазепи. З березня Бюро економічної безпеки веде справу проти компанії «М-Кіно», що володіє мережею кінотеатрів «Мультиплекс», за начебто ухилення від сплати податків. У лютому бізнес-спільнота обурювалася через «маски-шоу» у засновника MacPaw Олександра Косована.

Кількість скарг бізнесу на правоохоронців цьогоріч зросла в рази, йдеться і про білий бізнес, констатує заступник голови фінансового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк. Цю тезу підтверджують і чотири його колеги з економічного, фінансового та антикорупційного комітетів, частина з яких спілкувалася з Forbes на умовах анонімності.

Чому силовики активізувалися саме зараз та що з цим робити бізнесу – читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні