Категорія
Новини
Дата

Китай попередив Україну про наслідки внесення китайських компаній до списку «спонсорів війни» – Reuters

Китай попередив Україну, що їхні двосторонні відносини можуть погіршитися через те, що Київ вніс понад десяток китайських компаній до списку «міжнародних спонсорів війни». Про це пише Reuters з посиланням на двох високопоставлених українських співрозмовників, знайомих з цим питанням.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Попередження було передано Україні минулого місяця на зустрічі китайського посла в Києві з високопоставленими українськими урядовцями, кажуть джерела видання.
  • Україна зарахувала до списку міжнародних спонсорів війни 48 компаній у всьому світі, включаючи 14 з Китаю.
  • «Посол сказав, що все це може негативно вплинути на наші відносини», – зазначив один із співрозмовників агентства.
  • Водночас додав, що офіційно Китай не ставив перед Україною жодних умов чи «тимчасових рамок», а просто висловив свою точку зору щодо списку.
  • Інший співрозмовник припустив, що Пекін може повʼязати це із закупівлею українського зерна. До повномасштабного вторгнення Росії Китай був найбільшим торговим партнером України та залишається важливим споживачем українського зерна, соняшникової олії та залізної руди.
  • Морським коридором, створеним Україною в серпні 2023 року, згідно з урядовими даними, близько 30% українського експорту прямувало саме до Китаю, зазначило агентство.
  • Заступник міністра закордонних справ Китаю Сунь Вейдун у вівторок зустрівся з послом України в Пекіні та обговорив низку питань, що становлять спільне занепокоєння. Сунь сказав, що країни повинні поважати та щиро ставитися одна до одної, пише Reuters.

Контекст

У списку НАЗК – 14 компаній із Китаю, зокрема, China National Petroleum Corporation (CNPC), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) і China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), Alibaba Group, Xiaomi Corporation, ComNav Technology.

НАЗК називає чорний список «потужним репутаційним інструментом, який сприяє «виходу міжнародного бізнесу з Росії».

Попри те що Китай багато хто розглядає як союзника РФ, Україна намагалася не псувати відносини з другою за величиною економікою світу протягом усієї війни з Росією. Київ неодноразово звертався до Пекіна з проханням приєднатися до дипломатичних зусиль щодо миру. Україна просуває свій план миру на серії міжнародних зустрічей високого рівня. Китай був присутній на одній із зустрічей у Саудівській Аравії минулого року, але з тих пір утримується від участі.

У 2023 році Китай посів друге місце у рейтингу найбільших імпортерів української агропродукції після ЄС. При цьому у вартісному вимірі ця країна збільшила обсяги закупівель української агропродукції. Якщо у 2022 році вартість поставок з України до цієї держави становила майже $1,9 млрд, то 2023 року збільшилися приблизно на 18% – до понад $2,2 млрд. Частка Китаю в експорті досягла 10%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні