Категорія
Новини
Дата

НАЗК внесло китайську ComNav Technology у перелік міжнародних спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло китайську компанію ComNav Technology у список міжнародних спонсорів війни. Компанія виробляла мікроелектроніку для навігації російських ракет і дронів, йдеться у повідомленні агентства.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ComNav виробляє та досі постачає до РФ навігаційне й радіолокаційне обладнання – зокрема навігаційні модулі з підтримкою російської системи ГЛОНАСС (аналог GPS). 
  • Такі модулі можуть застосовуватися у російських та іранських дронах, а також російських ракетних системах для обстрілів України. Докази цього НАЗК надала Рада економічної безпеки України, зазначили у відомстві.
  • Починаючи з 24 лютого по 30 грудня 2022 року компанія ComNav Technology здійснила 73 поставки на територію РФ на загальну суму в $2,1 млн. Найчастіше компанія постачала Росії навігаційне та радіолокаційне обладнання.

Контекст 

ComNav Technology – великий китайський виробник мікроелектроніки. Попри повномасштабне вторгнення Росії в Україну, компанія не призупинила виробництво модулів із підтримкою ГЛОНАСС та іншої мікроелектроніки для російського ринку.

За допомогою ГЛОНАСС російські військові здійснюють керування іранськими БПЛА типу Shahed-136 – 17 жовтня українські експерти повідомили, що у Shahed-136, збитих на території України, знайдені блоки управління ГЛОНАСС.

Оскільки наразі закупівлі західних модулів стають усе складнішими для Росії через розкриття численних схем «паралельного» (або ж «сірого») імпорту, Росія все більше покладається на китайських виробників. 

Раніше НАЗК уже внесла до списку міжнародних спонсорів війни наступні компанії: Procter&Gamble, OpenWay Group, Danieli, TMS Tankers Ltd., Minerva Marine Inc., Thenamaris Ships Management, Delta Tankers Ltd., Dynacom Tankers Management Ltd., Leroy Merlin, Mondi Group/Mondi PLC, eKassir, Liberian International Ship & Corporate Registry та Bonduelle. Усі включені до цього списку компанії вносяться до бази даних World-Check від міжнародної компанії London Stock Exchange Group.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні