Категорія
Новини
Дата

НАЗК внесло китайську ComNav Technology у перелік міжнародних спонсорів війни

1 хв читання

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло китайську компанію ComNav Technology у список міжнародних спонсорів війни. Компанія виробляла мікроелектроніку для навігації російських ракет і дронів, йдеться у повідомленні агентства.

Ключові факти

  • ComNav виробляє та досі постачає до РФ навігаційне й радіолокаційне обладнання – зокрема навігаційні модулі з підтримкою російської системи ГЛОНАСС (аналог GPS). 
  • Такі модулі можуть застосовуватися у російських та іранських дронах, а також російських ракетних системах для обстрілів України. Докази цього НАЗК надала Рада економічної безпеки України, зазначили у відомстві.
  • Починаючи з 24 лютого по 30 грудня 2022 року компанія ComNav Technology здійснила 73 поставки на територію РФ на загальну суму в $2,1 млн. Найчастіше компанія постачала Росії навігаційне та радіолокаційне обладнання.

Контекст 

ComNav Technology – великий китайський виробник мікроелектроніки. Попри повномасштабне вторгнення Росії в Україну, компанія не призупинила виробництво модулів із підтримкою ГЛОНАСС та іншої мікроелектроніки для російського ринку.

За допомогою ГЛОНАСС російські військові здійснюють керування іранськими БПЛА типу Shahed-136 – 17 жовтня українські експерти повідомили, що у Shahed-136, збитих на території України, знайдені блоки управління ГЛОНАСС.

Оскільки наразі закупівлі західних модулів стають усе складнішими для Росії через розкриття численних схем «паралельного» (або ж «сірого») імпорту, Росія все більше покладається на китайських виробників. 

Раніше НАЗК уже внесла до списку міжнародних спонсорів війни наступні компанії: Procter&Gamble, OpenWay Group, Danieli, TMS Tankers Ltd., Minerva Marine Inc., Thenamaris Ships Management, Delta Tankers Ltd., Dynacom Tankers Management Ltd., Leroy Merlin, Mondi Group/Mondi PLC, eKassir, Liberian International Ship & Corporate Registry та Bonduelle. Усі включені до цього списку компанії вносяться до бази даних World-Check від міжнародної компанії London Stock Exchange Group.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні