Категорія
Новини
Дата

Китай розглядає дешеву російську нафту для поповнення стратегічних резервів – Bloomberg

Китай прагне поповнити свої стратегічні запаси нафти дешевою російською сировиною. Це означає, що Пекін зміцнює свої енергетичні зв’язки з Росією, тоді як Європа працює над запровадженням ембарго, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Нафта буде використовуватися для заповнення стратегічних запасів Китаю, і переговори ведуться на урядовому рівні без безпосередньої участі нафтових компаній, сказав співрозмовник видання.
  • Нафта подорожчала після вторгнення Росії в Україну, але ціна російської сировини впала, оскільки покупці уникають її, щоб не нашкодити своїй репутації чи не потрапити під фінансові санкції. Це дало можливість Китаю дешево поповнити свої величезні стратегічні резерви, які зазвичай використовуються під час надзвичайних ситуацій або раптових збоїв.
  • Подробиці щодо обсягів чи умов потенційної угоди ще не визначені, і немає гарантій, що угода таки буде укладена, сказав співрозмовник видання.
  • Китай публічно не розкриває обʼєми своїх запасів нафти, але ряд компаній використовують cупутники для оцінки поставок. За деякими прогнозами, країна може зберігати понад 1 млрд барелів комбінованих комерційних і стратегічних запасів. 
  • «Ще є простір для поповнення запасів, і це була б хороша можливість, якщо можна буде придбати на комерційно привабливих умовах», – сказала Джейн Се, старший нафтовий аналітик компанії Kpler.
  • За оцінками Kpler, загальні запаси складають 926,1 млн барелів, у порівнянні з 869 млн барелів у середині березня. Однак вони все ще на 6% нижче, ніж у вересні 2020 року. Для порівняння, стратегічний нафтовий резерв США має потужність 714 млн барелів. Нині в ньому зберігається близько 538 млн барелів.
  • Міністерства закордонних справ Китаю та Росії не одразу відповіли на запити Bloomberg щодо коментаря.

Контекст

Китай, який є найбільшим споживачем нафти у світі, купує 10,5 млн барелів на день (11% світового щоденного видобутку). З них 1,6 млн барелів – із Росії. РФ забезпечувала 15% імпорту Китаю, половина з якого поставляли через Східно-Сибірський нафтопровід, решта – танкерами з портів у Чорному, Балтійському та далекосхідних морях.

Китай може скористатися ситуацією і збільшити імпорт до 12 млн барелів на день, писав раніше Forbes.

Приватні нафтопереробники Китаю непублічно купують російську нафту зі значними знижками, оскільки європейські країни припиняють власні закупівлі та розглядають потенційне ембарго через війну в Україні. Співрозмовник Financial Times повідомляв, що його нафтопереробний завод перебрав частину квот на закупівлю російської нафти у державних фірм, які відмовляються підписувати нові контракти на постачання, тому що представляють Пекін.

Шостий пакет санкцій ЄС проти Росії, який містить ембарго на російську нафту, досі заблоковано. На нього не погоджується Угорщина, яка вимагає €15–18 млрд компенсації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні