Категорія
Новини
Дата

Китай створює новий інвестфонд на $47,5 млрд для підтримки сектора мікросхем

1 хв читання

Китай створив третій запланований інвестиційний фонд з державною підтримкою для стимулювання своєї напівпровідникової промисловості зі статутним капіталом 344 млрд юанів ($47,5 млрд), пише Reuters із посиланням на дані реєстру державних компаній. Сотні мільярдів юанів, вкладені в цей сектор, свідчать про прагнення президента Сі Цзіньпіна досягти самозабезпеченості Китаю напівпровідниками.

Питання стало ще більш актуальним після того, як США протягом останніх кількох років ввели низку заходів щодо експортного контролю, посилаючись на побоювання, що Пекін може використати передові чипи для підвищення свого військового потенціалу.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Третя фаза Китайського інвестиційного фонду для промисловості інтегральних мікросхем була офіційно заснована 24 травня та зареєстрована при Пекінській муніципальній адміністрації з регулювання ринку.
  • Новий фонд стане найбільшим із трьох, створених Китайським інвестиційним фондом, відомим як «Великий фонд».
  • Міністерство фінансів Китаю є найбільшим акціонером з часткою 17% і сплаченим капіталом 60 млрд юанів. China Development Bank Capital є другим за величиною акціонером із часткою 10,5%.
  • Ще сімнадцять організацій зазначені як інвестори, у тому числі пʼять великих китайських банків, кожен з яких вносить близько 6% від загального капіталу.
  • Перша фаза фонду була створена у 2014 році зі статутним капіталом у 138,7 млрд юанів, а друга фаза пішла у 2019 році зі статутним капіталом у 204 млрд юанів.

Контекст

Китайський інвестиційний фонд для промисловості інтегральних мікросхем раніше надав фінансування двом найбільшим китайським заводам з виробництва мікросхем Semiconductor Manufacturing International і Hua Hong Semiconductor, а також компанії Yangtze Memory Technologies, виробника флеш-памʼяті, та низці більш дрібних компаній та фондів.

Однією з основних областей, на яких буде зосереджено третю фазу фонду, є обладнання для виробництва чипів. 

Китай вкладає безпрецедентні кошти у вітчизняну напівпровідникову промисловість. За оцінками SIA, у країні будуються щонайменше 23 виробничі обʼєкти із запланованими інвестиціями у понад $100 млрд до 2030 року. До 2030 року Китай матиме більше половини світових потужностей галузі з виробництва напівпровідників старого покоління, зазначають аналітики. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні