Категорія
Новини
Дата

Китай надає виробникам чипів легший доступ до субсидій, щоб відновити галузь у відповідь на обмеження США – FT

Китай надає своїм найуспішнішим компаніям – виробникам мікросхем більш легкий доступ до субсидій і більший контроль над дослідженнями, які підтримує держава, пише Financial Times. Посилення контролю США за доступом до передових технологій змушує Пекін серйозно переосмислити підхід до підтримки сектора.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Розвиток більш тісної співпраці з обраною групою компаній відбувся після того, як цього місяця уряд змінив свою технологічну стратегію, створивши нову наукову комісію Комуністичної партії та оновлене Міністерство науки та технологій.
  • За словами джерел, серед тих, хто виграє від зміни політики, будуть виробники мікросхем Semiconductor Manufacturing International (SMIC), Hua Hong Semiconductor та Huawei, а також постачальники обладнання Naura та Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc. China.
  • Деякі фірми отримають доступ до додаткового державного фінансування без необхідності досягнення необхідних цілей. Вони також зможуть відігравати більш важливу роль у підтримуваних державою дослідницьких проєктах.
  • «Уряд Китаю субсидуватиме ці компанії для виробництва та розгортання локалізованих інструментів для виробництва мікросхем без обмеження фінансування, просто для того, щоб подолати обмеження США», – сказало джерело.
  • Цей крок є визнанням того, що попередня політика масового та часто нецілеспрямованого субсидування напівпровідникової промисловості для нарощування внутрішнього потенціалу була безуспішною і більше не буде використовуватись, оскільки Китаю потрібна відповідь на жорсткі обмеження США.
  • Ця лібералізація для деяких компаній відбувається через те, що Китай бачить, що його промисловість паралізована обмеженнями адміністрації президента США Джо Байдена на експорт передових чипів, тоді як тристороння угода між США, Японією та Нідерландами покликана запобігти придбанню новітнього обладнання для виробництва чипів. За даними аналітиків, Китаю необхідно прискорити розробку вітчизняних замінників, але це буде непростим завданням. 

Контекст

Необхідність оживити виробництво чипів у Китаї стає дедалі актуальнішою, оскільки Вашингтон запроваджує дедалі жорсткіші обмеження щодо країни. США все більше обмежують види обладнання для виробництва чипів, які американські компанії можуть експортувати китайським клієнтам, водночас залучаючи союзні країни, щоб ключові постачальники, такі як нідерландська ASML Holding NV та японська Nikon Corp., приєдналися до їхньої технологічної блокади.

Китай має намір додатково інвестувати $1,9 млрд у Yangtze Memory Technologies Co, найбільшого в країні виробника чипів памʼяті, пише Bloomberg. Ця угода може ознаменувати поновлення надходження державного капіталу в галузь, на яку накладено санкції США.

Нідерланди запровадять додаткові обмеження на використання деяких напівпровідникових машин ASML Holding NV на тлі тиску США з метою обмежити доступ Китаю до цієї технології. У Китаї вже відреагували на рішення Нідерландів. Представниця Міністерства закордонних справ Китаю поскаржилася, що «окрема країна», маючи на увазі США, намагається «захистити власну гегемонію», зловживаючи національною безпекою як приводом, аби «позбавити Китай його права на розвиток».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні