Категорія
Новини
Дата

Китай купує передові чипи Nvidia попри заборону США – Reuters

Китайські університети та науково-дослідні інститути нещодавно отримали високопродуктивні чипи Nvidia через реселерів, незважаючи на те, що минулого року США розширили заборону на продаж таких технологій Китаю, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Огляд Reuters сотень тендерних документів показує, що 10 китайських компаній придбали передові чипи Nvidia, вбудовані в серверні продукти виробництва Super Micro Computer Inc., Dell Technologies Inc. і Gigabyte Technology Co Ltd. 
  • Хоча США забороняють Nvidia та її партнерам продавати передові чипи до Китаю, у тому числі через третіх осіб, продаж та купівля чипів не є незаконним у Китаї.
  • 11 продавців чипів були маловідомими китайськими ритейлерами. Агентству не вдалося визначити, чи використовували при виконанні замовлень запаси, придбані до того, як США посилили обмеження на експорт чипів у листопаді.
  • Представники Nvidia повідомили, що у тендерах зазначені продукти, які експортувалися та були широко доступні до введення обмежень. «Вони не вказують на те, що будь-хто з наших партнерів порушував правила експортного контролю, і становлять незначну частку продукції, що продається по всьому світу», – заявив представник компанії.
  • Серед покупців були Китайська академія наук, Шаньдунський інститут штучного інтелекту, Хубейське управління із землетрусів, Шаньдунський та Південно-Західний університети, технологічна інвестиційна фірма, що належить уряду провінції Хейлунцзян, державний авіаційно-дослідницький центр та центр космічних досліджень.
  • Угоди було виявлено у дюжині тендерів, що охоплюють лише частину закупівель державних підприємств Китаю. Але це показує, що Китай все ще має доступ до передових чіпів, які, за словами американських чиновників, можуть підтримувати використання ШІ для військових цілей, таких як модернізація сил оборони Китаю або для розробки зброї, зокрема, гіперзвукових ракет.
  • На думку аналітиків, чипи можуть бути корисними для навчання ШІ-моделей та проведення передових досліджень.

Контекст

Після запровадження обмежень у США у Китаї виник підпільний ринок чипів. Китайські постачальники раніше заявляли, що вони перехоплюють надлишки запасів, які потрапляють на ринок після того, як Nvidia відправляє великі партії великим американським фірмам або імпортує їх через компанії, зареєстровані в таких місцях, як Індія, Тайвань та Сінгапур.

Китай вкладає безпрецедентні кошти у вітчизняну напівпровідникову промисловість. За оцінками SIA, у країні будують щонайменше 23 виробничі обʼєкти із запланованими інвестиціями у понад $100 млрд до 2030 року. До 2030 року Китай матиме більше половини світових потужностей галузі з виробництва напівпровідників старого покоління, зазначають аналітики. 

Nvidia контролює понад 90% китайського ринку чипів штучного інтелекту вартістю $7 млрд. Nvidia робить ставку на чипи спеціально для Китаю (H20, L20 і L2), які допоможуть зберегти свою частку на ринку країни після посилення експортних обмежень у США, які заборонили їй постачати продукцію, у тому числі вдосконалені чипи A800 та H800 AI. Самі A800 та H800 були представлені як альтернатива для китайських клієнтів у листопаді 2022 року, приблизно через місяць після того, як США вперше обмежили експорт сучасних мікрочипів та обладнання до Китаю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні