Категорія
Новини
Дата

Китай на порозі виробництва чипів наступного покоління, попри обмеження США – FT

Національні виробники чипів Китаю планують випустити процесори для смартфонів наступного покоління вже цього року, попри зусилля США обмежити розвиток передових технологій, пише Financial Times.

Ключові факти

  • SMIC та Huawei планують створити новий 5-нанометровий процесор, підтримуючи мету Пекіна в галузі передових напівпровідників.
  • За словами двох джерел, найбільший у країні виробник чипів SMIC зібрав у Шанхаї нові лінії з виробництва напівпровідників для масового виробництва чипів, розроблених технологічним гігантом Huawei.
  • Цей план підтримує цілі Пекіна досягти самозабезпеченості чипами, оскільки в жовтні адміністрація президента Джо Байдена посилила обмеження на експорт сучасного обладнання для виробництва чипів, посилаючись на міркування національної безпеки. 
  • США також працюють з Нідерландами та Японією, щоб заблокувати доступ Китаю до найновіших чипів і верстатів.
  • За словами двох обізнаних людей, SMIC має намір використовувати наявні запаси обладнання американського та голландського виробництва для виготовлення більш мініатюрних 5-нанометрових чипів. На виробничій лінії виготовлятимуться чипи Kirin, розроблені підрозділом Huawei HiSilicon та призначені для нових версій смартфонів преміум-класу.
  • Хоча 5-нм чипи все ще відстають на покоління від нинішніх передових 3-нм чипів, цей крок покаже, що напівпровідникова промисловість Китаю все ще досягає поступового прогресу, незважаючи на експортний контроль США.

Контекст

Компанія Huawei здивувала галузь та аналітиків своїми досягненнями, коли у серпні був випущений смартфон преміум-класу Mate 60 Pro з 7-нм процесором. За даними дослідження Canalys, цей телефон допоміг компанії збільшити постачання до Китаю майже на 50% у четвертому кварталі, оскільки він мав великий успіх у споживачів.

SMIC збільшила свої поточні 7-нм виробничі потужності, щоб виробляти більше чипів Kirin та графічних процесорів для штучного інтелекту, повідомили дві джерела. 

Аналітики та галузеві експерти вважають 7-нм чип Huawei Ascend 910b однією з найбільш перспективних альтернатив провідним на ринку процесорам штучного інтелекту Nvidia.

Лінії з виробництва 7-нм і 5-нм чипів включають американські машини, придбані SMIC до того, як на неї наклали обмеження. На її заводі також є літографічні машини ASML, поставлені минулого року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні