Китайські деталі допомагають Ірану швидко постачати безпілотники до Росії – WSJ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Китайські деталі допомагають Ірану швидко постачати безпілотники до Росії – WSJ

Getty Images

Китайські деталі продовжують надходити до Ірану, забезпечуючи його програми безпілотників, незважаючи на зростаючий тиск з боку США з метою перекрити глобальний ланцюжок поставок, пише The Wall Street Journal. Дані свідчать про те, як швидко Іран може допомагати РФ у війні проти України.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зокрема Ірану потрібно лише три місяці, щоб зробити та поставити Москві зброю, яка необхідна, аби тероризувати цивільне населення України.
  • Коли цієї весни західні фахівці досліджували іранський безпілотник, збитий над Україною, вони сказали, що зробили важливе відкриття: одна з його деталей була китайського виробництва і виготовлена цього року.
  • Слідчі заявили, що іранський безпілотник, збитий українськими військами у квітні, містив перетворювач напруги, який, мабуть, був зроблений у Китаї в середині січня. 
  • Це перший випадок, коли деталь, виготовлена у 2023 році, виявлена у безпілотниках дослідниками з Conflict Armament Research, британської групи, яка відстежує глобальні ланцюжки постачання зброї. Відкриття показує, наскільки швидко Іран може створювати та постачати безпілотники до Росії. 
  • За даними українських військових, Росія запустила понад 700 безпілотників для ураження електростанцій, міст і військових обʼєктів.
  • Минулого місяця адміністрація президента США Джо Байдена заявила, що Росія вичерпала свої запаси іранських безпілотників і попросила Тегеран надіслати ще. А минулого тижня Білий дім заявив, що Іран нещодавно відправив до Росії сотні безпілотників на кораблях, які прямують через Каспійське море.

Контекст

Іран послідовно заперечує, що він постачав зброю Росії з того часу, як Москва розпочала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому минулого року.

Росія та Іран вагаються з приводу співпраці, зокрема Москва утрималася від купівлі іранських ракет через побоювання, що союзники України у відповідь поставлять ракети великої дальності, пише Financial Times.

В інтервʼю Forbes очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що Росія налагоджує масове виробництво артилерійських снарядів. Це підтверджує те, що запасів снарядів немає. За його словами, уже два місяці російські угруповання живуть у режимі максимальної економії боєприпасів, водночас РФ намагається завезти з Ірану 20 000 снарядів

24 квітня стало відомо, що російські кораблі переправляють через Каспійське море велику кількість іранських боєприпасів для поповнення запасів під час вторгнення в Україну. Як пише The Wall Street Journal, за останні шість місяців вантажні судна перевезли понад 300 000 артилерійських снарядів і 1 млн патронів з Ірану.

Також Росію запідозрили у викупі військових вантажів, раніше відправлених до Мʼянми та Індії, пише Nikkei із посиланням на дані митного оформлення. Цей реімпорт, ймовірно, спрямований на покращення зброї для використання у війні в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні