Категорія
Новини
Дата

Китай таємно відправляє спорядження, дрони та приціли до Росії – Politico

Китай постачає до Росії нелетальне, але корисне у військовому застосуванні обладнання та спорядження, пише Politico. Крім того, відправляються дрони, які можна використовувати для скидання гранат, та тепловізійні оптичні приціли для наведення на супротивника вночі.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ці поставки вказують на лазівку у спробах Заходу загальмувати путінську військову машину. 
  • Обсяги китайського експорту товарів подвійного призначення до Росії під час війни підтверджується митними даними. І хоча Україна також є клієнтом Китаю, її імпорт більшої частини обладнання, різко скоротився, як показують цифри.
  • Цього року Росія імпортувала з Китаю безпілотників на суму понад $100 млн — у 30 разів більше за Україну. А китайський експорт компоненту, який використовується в бронежилетах, збільшився на 69% до Росії до більш ніж $225 млн, а в Україну скоротився на 61% до всього лише $5 млн, свідчать дані китайської та української митниці.
  • «Цілком ясно, що Китай, незважаючи на всі його заяви про те, що він є нейтральним гравцем, насправді підтримує позиції Росії в цій війні», — сказала Хелена Легарда, провідний аналітик в Інституті китайських досліджень Меркатора.
  • За словами Легарди, якщо Китай перейде межу і продасть Росії зброю чи військову техніку, вона очікує, що ЄС запровадить вторинні санкції. Але, вона додала, таке обладнання, як бронежилети, тепловізори і навіть комерційні безпілотники, які можна використовувати на передовій, навряд чи викличуть реакцію у відповідь.
  • Виробник захисного спорядження військового класу Shanghai H Win, як і інші китайські компанії, що виробляють обладнання подвійного призначення, пережив сплеск бізнесу після повномасштабного вторгнення Росії до України.

Контекст

Минулого року Росія значно збільшила імпорт чипів, показник перевищив довоєнний, повідомила економістка Інституту міжнародних фінансів Еліна Рибакова. У 2022 році, оскільки деякі російські традиційні постачальники скоротили свої поставки, імпорт із Китаю рекордно виріс. Значення китайського експорту напівпровідників до Росії підскочило із $200 млн у 2021 році до понад $500 млн у 2022-му. У звіті сказано, що у 2022 році Росія, попри санкції, продовжувала імпортувати БпЛА та комплектуючі до них, а також двигуни, зокрема із Китаю. 

Наприкінці лютого Der Spiegel писав, що Пекін і Москва ведуть переговори про закупівлю 100 ударних безпілотників, які можуть бути доставлені вже у квітні. За інформацією джерел, згодом китайська компанія планує поставляти компоненти в Росію, щоб країна-агресор могла самостійно виробляти дрони. Уряд в Берліні також має інформацію, що свідчить про те, що Китай також постачає комерційно доступні безпілотники російським замовникам, які можуть використовуватися в розвідувальних цілях у межах війни в Україні. Військові чиновники називають їх пристроями подвійного призначення, тому що вони корисні як у цивільних, так і військових цілях.

Згідно з інформацією, отриманою Der Spiegel, безпілотники доставляються російським силам імпорто-експортними компаніями, що контролюються Китаєм, через Обʼєднані Арабські Емірати. Джерела кажуть, що є докази того, що російські війська справді використовували такі безпілотники для ведення розвідки вздовж лінії фронту в Україні.

У березні видання The New York Times писало, що Китай продав Росії безпілотників на понад $12 млн із моменту вторгнення в Україну, що свідчить про тиху співпрацю між двома країнами. Таким чином Китай допомагає поповнити запаси російських дронів. Загалом майже 70 китайських експортерів продали Росії 26 різних брендів китайських безпілотників після вторгнення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні