Категорія
Новини
Дата

Китай відправив Росії дронів на $12 млн від початку вторгнення – NYT

Китай продав Росії безпілотників на понад $12 млн із моменту вторгнення в Україну, що свідчить про тиху співпрацю між двома країнами, пише The New York Times. Таким чином Китай допомагає поповнити запаси російських дронів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Минулого місяця адміністрація президента США Джо Байдена пообіцяла вжити жорстких заходів щодо компаній, які продають критично важливі технології Росії. 
  • Згідно з офіційними даними російської митниці від стороннього постачальника даних, за рік, що минув після вторгнення Росії в Україну, Китай продав країні безпілотників та їх частин на суму понад $12 млн.
  • Важко визначити, чи містять китайські безпілотники американські технології, які порушують правила США, чи є законними. 
  • Постачання від DJI, найвідомішого у світі виробника дронів, і безлічі дрібніших компаній часто надходили через малих посередників і експортерів.
  • Складні канали продажу та розпливчасті описи продуктів експортних даних також ускладнюють остаточне визначення наявності американських компонентів у китайських продуктах, що може бути порушенням американського експортного контролю. І офіційні продажі, найімовірніше, є лише частиною ширшого потоку технологій неофіційними каналами та іншими дружніми з Росією країнами, такими як Казахстан, Пакистан і Білорусь.
  • Результатом є стабільне постачання нових безпілотників до Росії, які прямують на передову її війни з Україною. 
  • У військовому, дипломатичному та економічному плані Пекін стає дедалі важливішою опорою для Росії у її військових діях. Китай залишається одним із найбільших покупців російської нафти, допомагаючи фінансувати вторгнення. Коли цього тижня керівник Китаю Сі Цзіньпін зустрічається з президентом Росії Володимиром Путіним, офіційні особи США попередили, що Китай все ще розглядає можливість продажу летальної зброї для використання в Україні.
  • Американські зусилля щодо ізоляції Росії від таких необхідних технологій і грошей ускладнюються домінуючим становищем Китаю в глобальному ланцюжку постачання електроніки.
  • Загалом майже 70 китайських експортерів продали Росії 26 різних брендів китайських безпілотників після вторгнення. Другим за величиною проданим брендом був Autel, китайський виробник дронів з дочірніми компаніями в США, Німеччині та Італії. Експортери продали своїх дронів майже на $2 млн, останню партію було відвантажено у лютому 2023 року. 

Контекст

Минулого року Росія значно збільшила імпорт чипів, показник перевищив довоєнний, повідомила економістка Інституту міжнародних фінансів Еліна Рибакова. У 2022 році, оскільки деякі російські традиційні постачальники скоротили свої поставки, імпорт із Китаю рекордно виріс. Значення китайського експорту напівпровідників до Росії підскочило із $200 млн у 2021 році до понад $500 млн у 2022-му. У звіті сказано, що у 2022 році Росія, попри санкції, продовжувала імпортувати БпЛА та комплектуючі до них, а також двигуни, зокрема із Китаю. 

З серпня Росія почала активно використовувати іранські дрони Shahed-136, які самі росіяни називають «Герань-2». На відміну від українських атак, коли використовувалося в межах 10 дронів, росіяни почали здійснювати масовані обстріли Shahed-136. Імовірно, Росія замовила в Ірану близько 2500 таких дронів. За даними The Wall Street Journal, Москва і Тегеран просувають плани будівництва нового заводу в Росії, який міг би виробляти не менше 6000 безпілотників іранської розробки для війни в Україні, що є останньою ознакою поглиблення співпраці між двома країнами.

Наприкінці лютого Der Spiegel писав, що Пекін і Москва ведуть переговори про закупівлю 100 ударних безпілотників, які можуть бути доставлені вже у квітні. За інформацією джерел, згодом китайська компанія планує поставляти компоненти в Росію, щоб країна-агресор могла самостійно виробляти дрони. Уряд в Берліні також має інформацію, що свідчить про те, що Китай також постачає комерційно доступні безпілотники російським замовникам, які можуть використовуватися в розвідувальних цілях у межах війни в Україні. Військові чиновники називають їх пристроями подвійного призначення, тому що вони корисні як у цивільних, так і військових цілях.

Згідно з інформацією, отриманою Der Spiegel, безпілотники доставляються російським силам імпорто-експортними компаніями, що контролюються Китаєм, через Обʼєднані Арабські Емірати. Джерела кажуть, що є докази того, що російські війська справді використовували такі безпілотники для ведення розвідки вздовж лінії фронту в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні