Категорія
Новини
Дата

Китай веде переговори з Росією про постачання дронів-камікадзе – Der Spiegel

Пекін і Москва ведуть переговори про закупівлю 100 ударних безпілотників, які можуть бути доставлені вже у квітні, пише Der Spiegel. За інформіцією джерел, згодом китайська компанія планує поставляти компоненти в Росію, щоб країна-агресор могла самостійно виробляти дрони.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними видання, російські військові ведуть переговори з китайським виробником безпілотників Xiʼan Bingo Intelligent Aviation Technology щодо масового виробництва дронів-камікадзе для Росії. 
  • Повідомляється, що компанія погодилася виготовити та випробувати 100 прототипів безпілотників ZT-180, перш ніж передати їх Міністерству оборони Росії до квітня 2023 року. Військові експерти вважають, що ZT-180 здатний нести боєголовку масою від 35 до 50 кг.
  • Джерела вважають, що конструкція безпілотного літального апарату може бути аналогічна конструкції іранського безпілотника-камікадзе Shahed-136.
  • Повідомляється, що наступним кроком Bingo планує поставляти компоненти в Росію, щоб країна могла самостійно виробляти близько 100 дронів на місяць.
  • Судячи з усього, торік у Китаю вже були плани надати російським військовим набагато суттєвішу підтримку, ніж було відомо раніше. Згідно з інформацією, отриманою виданням, компанії, що знаходяться під контролем Народно-визвольної армії Китаю, планували постачати запасні частини для російських винищувачів Су-27 та інших моделей.
  • Уряд в Берліні також має інформацію, що свідчить про те, що Китай також постачає комерційно доступні безпілотники російським замовникам, які також можуть використовуватися в розвідувальних цілях у рамках війни в Україні. Військові чиновники називають їх пристроями подвійного призначення, тому що вони корисні як у цивільних, так і військових цілях.
  • Згідно з інформацією, отриманою Der Spiegel, безпілотники доставляються російським силам імпорто-експортними компаніями, що контролюються Китаєм через Обʼєднані Арабські Емірати. Джерела кажуть, що є докази того, що російські війська справді використовували такі безпілотники для ведення розвідки вздовж фронту в Україні.

Контекст

Відносини між США та Китаєм стали особливо болючим питанням після того, як держсекретар Ентоні Блінкен заявив NBC News, що США отримали інформацію про те, що Китай розглядає можливість надання Росії летальної допомоги, такої як зброя та боєприпаси, хоча «вони ще не перейшли цієї межі». Пекін назвав звинувачення США «дезінформацією». 

Минулого року Росія значно збільшила імпорт чипів, показник перевищив довоєнний, повідомила економістка Інституту міжнародних фінансів Еліна Рибакова. У 2022 році оскільки деякі російські традиційні постачальники скоротили свої поставки, імпорт із Китаю рекордно виріс. Значення китайського експорту напівпровідників до Росії підскочило із $200 млн у 2021 році до понад $500 млн у 2022 році. У звіті сказано, що у 2022 році Росія попри санкції продовжувала імпортувати БПЛА та комплектуючі до них, а також двигуни, зокрема із Китаю. 

З серпня Росія почала активно використовувати іранські дрони Shahed-136, які самі росіяни називають «Герань-2». На відміну від українських атак, коли використовувалося в межах 10 дронів, росіяни почали здійснювати масовані обстріли Shahed-136. Імовірно, Росія замовила в Ірану близько 2500 таких дронів. За даними The Wall Street Journal, Москва і Тегеран просувають плани будівництва нового заводу в Росії, який міг би виробляти не менше 6000 безпілотників іранської розробки для війни в Україні, що є останньою ознакою поглиблення співпраці між двома країнами.

у грудні міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що Україна закупила близько 1400 безпілотників, переважно для розвідки, і планує розробити бойові моделі, що можуть атакувати дрони, які Росія використала під час вторгнення в країну. Міністерство оборони вже уклало 16 державних контрактів із українськими виробниками безпілотників, на закупівлю дронів планується спрямувати близько 20 млрд грн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні