Категорія
Новини
Дата

Китай імпортував рекордні обсяги російської нафти та вугілля

Імпорт Китаєм ключових енергоносіїв з Росії минулого місяця виріс до рекордно високого рівня, підкресливши зростаючу взаємозалежність двох країн, пише Bloomberg. Зростання повʼязане з тим, що західні покупці уникають поставок із Москви.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Імпорт енергетичного та коксівного вугілля з Росії збільшився у червні до 10,6 млн т, що перевищує сукупний обсяг імпорту з Індонезії та Монголії, інших найбільших постачальників до Китаю, згідно з митними даними. 
  • У тому ж місяці потоки нафти з Росії досягли 10,5 млн т, збільшившись на понад 40% порівняно з аналогічним періодом минулого року.
  • Найбільша економіка Азії виявилася для Москви життєво важливим ринком збуту нафти та вугілля, оскільки західні покупці уникають поставок через війну в Україні. 
  • Що стосується торгівлі вугіллям, то Росія з середини травня активізувала перевезення Забайкальською залізницею, яка зʼєднується з прикордонним китайським містом Маньчжурія. Крім того, є плани щодо будівництва ще одного залізничного маршруту на північний схід Мохе в провінції Хейлунцзян, повідомив китайський консультант дослідницького інституту GRCoal.

Контекст

Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол.

У першому кварталі 2023 року російські податкові надходження від нафти та газу впали на 45% порівняно з аналогічним періодом минулого року, у тому числі на 85% у річному обчисленні у березні для нафтопродуктів. 

У квітні Росія експортувала більше нафти, ніж будь-якого іншого місяця після її повномасштабного вторгнення в Україну минулого року, при цьому майже 80% постачань сирої нафти прямують до Китаю та Індії, свідчать дані Міжнародного енергетичного агентства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні