Категорія
Новини
Дата

Китай відмовився від участі в мирній конференції у Швейцарії через незапрошення РФ – Reuters

1 хв читання

Китай не братиме участі у конференції щодо українського мирного плану у Швейцарії 15-16 червня, пише Reuters з посиланням на чотирьох обізнаних співрозмовників. Одна із причин – відсутність заході представників РФ.

Деталі

  • Пекін відхилив запрошення, оскільки організатори не виконали висунуті ним умови – участь у конференції Росії, кажуть джерела.
  • Цього тижня Китай поінформував дипломатів, що умови, які не були виконані, включали визнання конференції як РФ, так і Україною, рівноправну участь усіх сторін, а також чесне обговорення всіх пропозицій, повідомив один із співрозмовників агентства.
  • Пекін підтримує скликання мирної конференції, визнаної обома сторонами, з рівною участю всіх сторін, заявив 27 травня, речник МЗС.

Контекст

Раніше президент Володимир Зеленський звертався до лідера КНР Сі Цзіньпіна і президента США Джо Байдена, закликаючи їх відвідати мирну конференцію і «проявити лідерство в наближенні миру». 

24 травня стало відомо, що Байден може пропустити український Cаміт миру у Швейцарії через передвиборчий захід.

Після цього Зеленський розкритикував рішення президента США. «Президент Байден потрібен саміту миру і потрібен іншим лідерам, які дивляться на реакцію США. Його відсутності аплодуватиме Путін, причому стоячи», – зазначив Зеленський. 

Наразі свою участь у саміті підтвердили 80 країн зі 160 запрошених. Очікується, що учасникам запропонують обговорити найменш суперечливі теми з української «формули миру»: ядерну та продовольчу безпеку, обмін військовополонених у форматі «всіх на всіх» і повернення українських дітей, яких вивезли до РФ.

Водночас ЄС вже думає над тим, як організувати восени в Саудівській Аравії зустріч щодо війни в Україні за участю Росії, повідомляв Bloomberg із посиланням на свої джерела.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні