Категорія
Новини
Дата

ЄС восени очікує на проведення українського мирного саміту за участю РФ – Bloomberg

2 хв читання

Європейський союз обговорює перехід від українського мирного саміту наступного місяця до можливої ​​зустрічі в Саудівській Аравії восени за участю Росії, пише Bloomberg. Мирний саміт заплановано на 15-16 червня у Швейцарії.

Китай та низка інших країн так званого Глобального Півдня наполягають на участі Росії у мирному процесі. Україна та її союзники виступали проти взаємодії з Москвою доти, доки не буде широко узгоджено набір принципів, які визначатимуть будь-яке майбутнє мирне врегулювання.

Ключові факти

  • У понеділок, 27 травня, міністри закордонних справ ЄС обговорять, як отримати результат від українського мирного саміту, що відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. 
  • Президент США Джо Байден планує пропустити зустріч для збору коштів у Голлівуді. Президент України Володимир Зеленський закликав лідерів долучитися до Мирного саміту, але Москва активно намагається підірвати участь ключових держав. 
  • За даними джерел, Бразилія та Індія висувають ідею направити чиновників нижчого рівня, від Китаю може бути присутнім тільки високопоставлений державний службовець. 
  • За словами офіційних осіб, для ЄС важливим питанням є те, як перейти від конференції наступного місяця до можливої ​​зустрічі в Саудівській Аравії восени вже за участю Росії.

Контекст

Швейцарія погодилася організувати конференцію, коли президент Володимир Зеленський відвідав країну у січні. Близько 70 країн візьмуть участь у саміті на тому чи іншому рівні, включаючи таких лідерів, як премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо та канцлер Німеччини Олаф Шольц, а премʼєр-міністр Японії Фуміо Кісіда, ймовірно, також візьме участь.

Проте відсутність Китаю, найімовірніше, розчарує Зеленського. Пекін довгий час вважався ключовою фігурою в цьому процесі, враховуючи його тісні відносини з Москвою, але досі він пропускав більшість зустрічей, що передували саміту.

Дипломати, які організують саміт у Швейцарії, зосередилися на вузькому наборі цілей, таких як ядерна безпека та обмін полоненими, у прагненні розширити участь. Ці пункти не відповідають українській Формулі миру, яка закликає до виведення російських військ, а також майбутніх гарантій безпеки.

Раніше президент РФ Володимир Путін висловлював готовність закінчити війну, але «тільки на своїх умовах». «Мир настане, коли ми досягнемо наших цілей, – сказав він у грудні 2023-го. – Це означає денацифікацію, демілітаризацію України та її нейтральний статус».

Наразі Росія підштовхує країни Азії, Африки та Південної Америки триматися подалі від конференції у Швейцарії. Згідно з дипломатичною запискою, з якою ознайомився Bloomberg, президент Володимир Путін, міністр закордонних справ Сергій Лавров та інші офіційні особи зустрілися та зателефонували колегам з десятків країн, зокрема, Індії, з очевидною метою перешкодити участі у швейцарській конференції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні