Категорія
Новини
Дата

Байден та Зеленський підпишуть безпекову угоду перед самітом у Швейцарії – FT

2 хв читання

Президенти США та України Джо Байден та Володимир Зеленський підпишуть двосторонню безпекову угоду під час саміту G7 в Італії у червні, пише The Financial Times з посиланням на джерела. Очікується, що угода з США стане найбільш значущою серед інших угод, підписаних досі.

Деталі

  • США у такий спосіб хочуть продемонструвати Україні підтримку на тлі «напружених» відносин, які сягнули «найнижчого рівня» з моменту початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, зазначили джерела видання.
  • Напередодні Зеленський висловив своє невдоволення через нібито небажання Байдена взяти участь у мирному саміті у Швейцарії, пише видання. «Президент Байден потрібен саміту миру і потрібен іншим лідерам, які дивляться на реакцію США. Його відсутності аплодуватиме Путін, причому стоячи», – зазначив Зеленський. 
  • Невдоволення Києва через відсутність Байдена на саміті у Швейцарії – лише одне з багатьох спірних питань у відносинах США та України. Серед інших проблемних моментів – шестимісячна затримка Конгресу зі схваленням американської військової допомоги, відсутність істотного прогресу в питанні членства України в НАТО та заборона США на використання американської зброї для ударів по військових обʼєктах у РФ.
  • Угода з безпеки зі США стане найбільш значущою серед інших документів, які Україна уклала з країнами НАТО, зазначило видання. Домовленість передбачатиме зобовʼязання щодо довгострокової підтримки, включно з військовим навчанням, обміном розвідувальною інформацією та економічною допомогою. 

Контекст

24 травня стало відомо, що Байден може пропустити український Cаміт миру у Швейцарії через передвиборчий захід.

14 травня, перебуваючи з візитом у Києві, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що майбутня двостороння угода про безпеку з Україною передбачатиме військову допомогу в різних сферах і допоможе наблизитись їй до членства в НАТО.

12 січня Зеленський підписав угоду з премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. У 2024 році Сполучене Королівство надасть додаткову підтримку Україні 2,5 млрд фунтів стерлінгів. І продовжуватиме надавати підтримку Україні впродовж наступних 10 років дії угоди.

16 лютого безпекову угоду було підписано з Німеччиною. Цьогоріч Німеччина надасть понад €7 млрд на військову допомогу Україні. Також 16 лютого Україна підписала угоду з Францією. За словами Зеленського, угода між Україною та Францією передбачає виділення на оборону €3 млрд уже в поточному році.

23 лютого Україна та Данія уклали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Договір передбачає, що цього року Данія надасть Україні військову підтримку в розмірі щонайменш €1,8 млрд. 

1 березня Україна підписала безпекову угоду з Нідерландами. В угоді зафіксоване надання з боку Нідерландів військової допомоги на €2 млрд у 2024-му та продовження оборонної підтримки впродовж 10 років.

3 квітня Україна та Фінляндія підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки. А вже за тиждень, 10 квітня, безпекову угоду Україна підписала із Латвією, вона передбачає, що Латвія надаватиме Україні військову допомогу на 0,25% ВВП щороку.

27 травня безпекову угоду було підписано із Іспанією, 28 травня – з Бельгією та Португалією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні