Категорія
Новини
Дата

Байден може пропустити український Cаміт миру у Швейцарії через передвиборчий захід – Bloomberg

2 хв читання

Декілька лідерів G7 планують приєднатися до Саміту миру по Україні, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня, проте, ні президент США Джо Байден, ні віце-президент Камала Харріс не планують там бути, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Байден планує перебувати в Каліфорнії, оскільки передвиборна кампанія загострюється. Це рішення підкреслює, як він переходить в режим передвиборчої кампанії, прагнучи обійти колишнього президента Дональда Трампа за опитуваннями в ключових штатах перед листопадовими виборами президента США. 

Ключові факти

  • Напередодні Саміту у Швейцарії лідери G7 зустрінуться для переговорів в Італії. За даними джерел, Байден планує вилетіти з зустрічі G7 до Лос-Анджелеса для заходу із збору коштів 15 червня.
  • Разом із ним у Каліфорнії на заході зі збору коштів будуть актори Джордж Клуні та Джулія Робертс, а також колишній президент США Барак Обама та ведучий вечірнього телешоу Джиммі Кіммел.
  • Минулого місяця Трамп вперше обійшов зусилля Байдена зі збору коштів у поточному виборчому циклі, зібравши $76 млн проти $51 млн.
  • Дипломати, які організували конференцію, зосередилися на вузькому наборі цілей, таких як ядерна безпека та обмін полоненими, у прагненні розширити участь. Ці пункти не відповідають українській Формулі миру, яка закликає до виведення російських військ, а також майбутніх гарантій безпеки.
  • Росія підштовхує країни Азії, Африки та Південної Америки триматися подалі від конференції. Згідно з дипломатичною запискою, з якою ознайомився Bloomberg, президент Володимир Путін, міністр закордонних справ Сергій Лавров та інші офіційні особи зустрілися та зателефонували колегам з десятків країн, зокрема, Індії, з очевидною метою перешкодити участі у швейцарській конференції.
  • Зеленський у четвер назвав спроби Москви зірвати саміт «ключовою метою російської дипломатії та зовнішньої розвідки на найближче майбутнє».

Контекст

Швейцарія погодилася організувати конференцію, коли президент Володимир Зеленський відвідав країну у січні. Близько 70 країн візьмуть участь у саміті на тому чи іншому рівні, включаючи таких лідерів, як премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо та канцлер Німеччини Олаф Шольц, а премʼєр-міністр Японії Фуміо Кісіда, ймовірно, також візьме участь.

Проте відсутність Китаю, найімовірніше, розчарує Зеленського. Пекін довгий час вважався ключовою фігурою в цьому процесі, враховуючи його тісні відносини з Москвою, але досі він пропускав більшість зустрічей, що передували саміту.

Китай та низка інших країн так званого Глобального Півдня наполягають на участі Росії у цьому процесі. Україна та її союзники не хочуть взаємодіяти з Москвою доти, доки не буде широко узгоджено набір принципів, які визначатимуть будь-яке майбутнє мирне врегулювання. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні