Категорія
Новини
Дата

Китай випереджає США у розробці критичних і нових технологій – дослідження

Китай має «приголомшливу перевагу» в критичних і нових технологіях, західні демократії програють глобальну конкуренцію. Про це свідчать дані Австралійського інституту стратегічної політики (ASPI), пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з дослідженням ASPI, у 37 із 44 найважливіших та нових технологій Китай лідирує, тоді як західні країни, і зокрема навіть США, програють глобальну конкуренцію в оборонних, космічних, енергетичних та біотехнологіях.
  • Усі 10 найкращих дослідницьких інститутів світу базуються в Китаї. Водночас США часто посідають друге місце після Китаю, хоч і лідирують у глобальних дослідженнях у галузі високопродуктивних та квантових обчислень, малих супутників та вакцин.
  • Для свого дослідження ASPI відстежував найбільш цитовані наукові роботи, які можуть спричинити реєстрацію патентів. Відзначається несподіваний прорив Китаю у галузі створення гіперзвукових ракет у 2021 році.
  • За останні 5 років Китай провів 48,49% високоефективних досліджень у світі з передових авіаційних двигунів, включаючи гіперзвукові, і в ньому є 7 з 10 провідних дослідницьких інститутів світу. 
  • Було відзначено ризик того, що в області фотонних датчиків та квантового звʼязку дослідницька міць Китаю може призвести до можливості його спостереження за західною розвідкою, включаючи Велику Британію, США, Австралію, Канаду та Нову Зеландію.
  • Китай має всі шанси стати монополістом у 10 областях, включаючи синтетичну біологію, де він виробляє третину всіх досліджень, а також електричні батареї, 5G і нановиробництво.
  • Китайська академія наук займала перше або друге місце в більшості з 44 технологій, що відстежуються, включаючи оборону, космос, робототехніку, енергетику, навколишнє середовище, біотехнології, штучний інтелект, передові матеріали та квантові технології. Чимало цьому сприяли знання, здобуті за кордоном. Пʼята частина провідних китайських дослідників пройшла навчання у зазначених вище п’яти країнах.

Контекст

США протягом усього минулого року шукали способи відрізати Китай від передових технологій. Мета – уповільнити розвиток Китаю в області чипів, технологій штучного інтелекту і військових технологій. Зокрема, у жовтні минулого року адміністрація Джо Байдена ввела нові обмеження на продаж деяких складних компʼютерних чіпів в Китай і РФ. Це завадило багатьом китайським компаніям отримати доступ до виробничого обладнання. У середині грудня зʼявився список з 36 компаній, передача американських технологій яким вимагає ліцензії від Вашингтона.

Як зазначає NYT, «обмеження є частиною холодної війни між Китаєм і США за першість у передових технологіях». 

У відповідь китайські виробники почали шукати способи обходу обмежень. Зокрема китайські виробники чипів почали навмисно сповільнювати свої процесори, щоб обійти санкції США. 

Також Китай різко розкритикував дії США, стверджуючи, що американський уряд намагається зупинити його розвиток. Пекін подав позов у Світову організацію торгівлі, намагаючись скасувати введений США торговельний контроль, і запевняє, що це порушить світову торгівлю.

США також намагаються збільшити свої виробничі потужності в рамках стратегічної конкуренції з Китаєм.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні