Категорія
Новини
Дата

Китай збільшить держборг на понад $280 млрд для стимулювання економіки – Reuters

1 хв читання

Китай планує випустити спеціальні суверенні облігації на суму близько 2 трлн юанів ($284,4 млрд) цього року в рамках нових фіскальних стимулів. Про це пише Reuters із посиланням на два обізнані джерела. 

Друга економіка світу стикнулася з потужним дефляційним тиском і уповільненням зростання ВВП. 

Новий номер Forbes Ukraine: 202 найбільші приватні компанії та 303 ефективних СЕО. Оформлюйте передзамовлення та будьте першими, хто отримає два журнали за ціною одного! 

Деталі

  • Мінфін Китаю планує випустити облігації на 1 трлн юанів для стимулювання споживання на тлі зростаючих побоювань з приводу уповільненого відновлення економіки після COVID-19, зазначають джерела.
  • Частину коштів буде використано для збільшення субсидій на утилізацію та оновлення споживчих товарів, а також на модернізацію великого бізнес-обладнання, повідомили два джерела. 
  • Кошти також спрямують для щомісячної допомоги у розмірі близько 800 юанів, або $114, на кожну дитину всім домогосподарствам з двома і більше дітьми, за винятком першої дитини.
  • Ще 1 трлн юанів, які мінфін хоче залучити через окремий спеціальний випуск облігацій, планують спрямувати на погашення боргів місцевих органів влади. 
  • Більша частина фіскальних стимулів Китаю, як і раніше, спрямовується на інвестиції, але віддача від них зменшується, а витрати призвели до того, що місцеві органи влади обтяжили себе боргами в розмірі $13 трлн, зазначило агентство.
  • Витрати домогосподарств Китаю становлять менше 40% ВВП, що приблизно на 20 відсоткових пунктів нижче середньосвітового показника.

Контекст

Економічне зростання Китаю сповільнилося в останні місяці, оскільки тривалий спад у секторі нерухомості чинив тиск на споживчі настрої та призвів до скорочення витрат.

Маса невтішних даних у серпні викликала занепокоєння, що уряд Сі Цзіньпіна може не досягти своєї річної цілі зростання ВВП на 5% без додаткової державної підтримки.

У Китаї в серпні зростання промвиробництва і роздрібних продажів сповільнилося сильніше прогнозів. Промвиробництво зросло на мінімальні з березня 4,5% порівняно з тим самим місяцем минулого року, свідчать дані Державного статистичного управління. Роздрібні продажі зросли на 2,1% у річному вираженні – до 3,87 трлн юанів ($545,9 млрд) після підйому на 2,7% у липні. 

24 вересня центральний банк Китаю оголосив безпрецедентні заходи стимулювання економіки, які мають забезпечити зростання ВВП у 5%. Регулятор знизив базову ставку та оголосив про підтримку ринків нерухомості та акцій для стимулювання попиту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд