Категорія
Новини
Дата

Китай запускає програму стимулювання економіки для підвищення темпів її зростання

1 хв читання

Центральний банк Китаю оголосив безпрецедентні заходи стимулювання економіки, які мають забезпечити зростання ВВП у 5%, пише Financial Times. Регулятор знизив базову ставку та оголосив про підтримку ринків нерухомості та акцій для стимулювання попиту.

Пекін бореться з уповільненням зростання другої за величиною економіки світу.

Ключові факти

  • На рідкісному публічному брифінгу банк Китаю оголосив про державне фінансування для стимулювання фондового ринку та сприяння викупу акцій, а також збільшення підтримки постраждалого сектору нерухомості.
  • Оскільки економісти скептично ставляться до того, чи досягне Китай встановленого урядом цільового показника зростання економіки за весь рік у 5%, голова регулятору Китаю Пань Гуншен заявив, що заходи спрямовані на підтримку стабільного зростання економіки Китаю та сприяння помірному відновленню цін.
  • Китайський індекс CSI 300, що включає акції, які котируються на біржах Шанхаю та Шеньчженя, зріс у вівторок на 3,8% після оголошення, що дало змогу індексу продемонструвати найкращий показник із березня 2022 року. 
  • Гонконгський індекс Hang Seng підвищився на 3,9%, чому сприяло зростання компаній материкового Китаю.
  • Для банків було знижено вимоги до резервування та ставку зворотного репо, на іпотечному ринку введено пільги за кредитами на $5,3 трлн. 
  • Центробанк надасть не менше $113 млрд як підтримку ліквідності ринку акцій країни, що перебуває у важкому становищі, додавши, що чиновники вивчають можливість створення фонду стабілізації акцій.

Контекст

Економічне зростання Китаю сповільнилося в останні місяці, оскільки тривалий спад у секторі нерухомості чинив тиск на споживчі настрої та привів до скорочення витрат.

Експерти звернулися до експорту, сподіваючись, що житлова криза досягне дна, проте активні постачання електромобілів, акумуляторів та інших товарів не змогли повною мірою компенсувати послаблення внутрішньої економіки.

Зменшення ставки банком Китаю відбулося після того, як Федеральна резервна система США минулого тижня знизила свою процентну ставку на пів процентного пункту, що стало першим таким зменшенням за понад чотири роки. 

Дії ФРС скоротили різницю між ставками США та інших великих центральних банків, що послабило тиск на іноземні валюти та дало інституціям, включаючи Центробанк Китаю, більше простору для маневру.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд