Категорія
Новини
Дата

Приватні китайські НПЗ непомітно купують російську нафту зі знижками – Financial Times

Приватні нафтопереробники Китаю непублічно купують російську нафту зі значними знижками, оскільки європейські країни припиняють власні закупівлі та розглядають потенційне ембарго через війну в Україні. Про це пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Посадовець незалежного нафтопереробного заводу в Шаньдуні заявив, що він публічно не повідомляв про угоди з російськими постачальниками нафти з початку війни в Україні, щоб уникнути привернення уваги та санкцій США.
  • Він додав, що нафтопереробний завод перебрав частину квот на закупівлю російської нафти у державних фірм, які відмовляються підписувати нові контракти на постачання, тому що представляють Пекін.
  • Закриття китайських міст на локдаун, логістичні та фінансові проблеми, викликані санкціями проти Росії, і ризик спровокувати США на введення вторинних санкцій вгамували апетит державних китайських НПЗ до будь-якого істотного збільшення закупівель російської нафти, пише видання.
  • Судно-брокери та оператори заявили, що щонайменше шість супертанкерів, кожен з яких може перевозити до 2 млн барелів нафти, уклали угоди щодо консолідації вантажів російської нафти Urals в Європі для доставки в Азію, переважно до Китаю. 
  • Так як нафта Urals продавався із знижкою $35 за барель щодо нафти Brent, то китайські НПЗ були мотивовані купувати, сказав керівник відділу звʼязків з інвесторами бельгійської танкерної групи Euronav Браян Галлахер.
  • За даними Kpler, аналітичної фірми, що займається аналізом сировинних даних, закупівлі Китаєм російської нафти та нафтопродуктів приблизно на 86 000 барелів на день вище цього місяця, ніж вони були в середньому минулого року.
  • Таке незначне збільшення закупівель у Китаї може свідчити про те, що знайти альтернативних покупців для російської нафти та нафтопродуктів може виявитися важче, ніж очікувала Москва, пише видання з посиланням на аналітиків. «Природним є припущення, що Китай купуватиме більше російської нафти, але Китай перебуває під більшою увагою, ніж Індія», – сказала Джейн Се, старший нафтовий аналітик Kpler.

Контекст

Китай, який є найбільшим споживачем нафти у світі, купує 10,5 млн барелів на день (11% світового щоденного видобутку). З них 1,6 млн барелів – з Росії. Росія забезпечувала 15% імпорту Китаю, половина з якого поставлялась через Східно-Сибірський нафтопровід, решта – танкерами з портів у Чорному, Балтійському та далекосхідних морях.

Китай може скористатися ситуацією і збільшити імпорт до 12 млн на день, писав раніше Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні