Категорія
Новини
Дата

Ключові союзники України пропонують майже повністю заборонити експорт до Росії – Bloomberg

Деякі ключові союзники України, зокрема США, розглядають можливість запровадження майже повної заборони на експорт до Росії, пише Bloomberg з посиланням на джерела. Такі заходи потенційно здатні посилити економічний тиск на президента РФ Путіна, зазначає видання.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Представники країн G7 обговорюють цю ідею напередодні травневого саміту лідерів у Японії. Розглядається можливість залучити до її реалізації й країни ЄС.
  • Новий підхід, який обговорюють дипломати, може повністю перевернути чинний режим санкцій. Наразі Росія може експортувати всі товари, за винятком підсанційних, а новий підхід передбачатиме заборону вже на всі товари. А експортувати РФ зможе лише ті, для яких буде зроблено виняток, зазначає Bloomberg. 
  • Якщо лідери «великої сімки» домовляться, то їм ще доведеться узгодити список товарів, які підпадатимуть під виключення. Джерела Bloomberg кажуть, що найімовірніше, винятки з санкцій зроблять для ліків та агропродукції.
  • Проте, існують серйозні перешкоди для впровадження цієї ідеї. Щоб такі обмеження набули чинності в ЄС, їх мають ухвалити уряди всіх країн-членів. А це, як очікується, спровокує гостру дискусію всередині ЄС з огляду на ймовірну негативну реакцію компаній, які все ще експортують товари до Росії, зазначає Bloomberg.

Контекст

Західні санкції вже майже вдвічі зменшили вартість експорту країн ЄС та G7 до РФ. За даними женевського Моніторингу торговельних даних, товари з Європи, США, Канади та Японії, які досі потрапляють до Росії, оцінюються у $66 млрд. Члени «великої сімки» стурбовані тим, що це занадто велика вигода для економіки держави-агресорки. 

Німеччина, Італія та Польща залишаються трьома найбільшими європейськими експортерами товарів до Росії, свідчать дані моніторингу. 

Серед товарів G7, які можуть найбільше постраждати від санкцій, – автомобілі, шоколад, пиво, взуття, квіти та косметика, а також немедичні та несільськогосподарські товари. 

З кінця минулого року в російському бюджеті сформувалася діра у кілька трильйонів рублів, а доходів у січні не вистачило і на половину витрат. І головне – Росія втратила свою позицію ключового постачальника енергоресурсів до Європи, що, за оцінками МЕА, коштуватиме агресору $1 трлн до 2030 року. 

У результаті загострюються негативні тенденції, які Росії вдалося компенсувати коштом рекордного експорту минулого року. Торговельний баланс різко скоротився, рубль впав на 35% за чотири місяці, а дефіцит бюджету перетворюється на велику діру. Щоб урятувати ситуацію, РФ продовжує витрачати нафтові гроші з Фонду національного добробуту та збільшує запозичення на внутрішньому ринку. 

За таких умов цьогоріч російська економіка може скоротитися на 6% проти 2,1% торік. На тлі падіння доходів від нафти та газу з $350 млрд до $170 млрд дефіцит бюджету зросте до 6% ВВП.

Які ще санкції необхідно запровадити, щоб економіка РФ просіла на 8%, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні