Категорія
Новини
Дата

Коболєв про справу «газу Жеваго»: «Якщо хочете знайти істину – допитайте членів наглядової ради»

Ексглава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв в інтервʼю Forbes сказав, що його не допитували у справі так званого «газу Жеваго». Він вважає, що слідство не бажає доводити справу до суду.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ексглава «Нафтогазу» повʼязує обшуки у нього 1 лютого з бажанням перекласти відповідальність за провали у компанії після його звільнення на попереднє керівництво.
  • Коболєв заявив, що його та членів наглядової ради «Нафтогазу» не допитували у справі про передачу газу структурам Костянтина Жеваго.
  • Він також повідомив, що Жеваго у 2014-2015 роках приїжджав до нього та намагався домовитися. «Я сказав, що розглядати мирові угоди я не готовий, «Нафтогаз» не готовий. Він засмутився», – сказав ексглава Нафтогазу.
  • За стіл переговорів опонентів допоміг повернути голова СБУ Іван Баканов, сказав Коболєв.

Цитата

«Не впевнений, що є бажання доводити цю справу до суду. Ні мене, ні незалежних членів наглядової ради не допитували у справі. Це дивно. Якщо хочете знайти істину – допитайте членів наглядової ради».

Контекст

Суперечка щодо «газу Жеваго» ведеться з 1999 року. Тоді компанія «Укренергозбут», серед засновників якої був банк Жеваго «Фінанси та кредит», передало дочірній компанії «Нафтогазу» «Укртрансгаз» 418 млн куб. м палива.

Споживачам поставили лише малу частину – 305 млн кубометрів газу залишилося в газотранспортній системі. За цей обсяг велася боротьба в суді. Коболєва звинувачують у неправомірному мирному врегулюванні ситуації.

У 2005 чи 2006 році Жеваго зміг отримати документальне підтвердження від керівництва «Нафтогазу», що «Укртрансгаз» привласнив його газ. Суд зобовʼязав «Укртрансгаз» повернути газ «Укренергозбуту».

На початку 2020 року компанія «Фін-Інвест», якій «Укренергозбут» поступився правами на спірний газ, через суд змінила спосіб виконання судового рішення – замість газу з рахунків «Нафтогазу» вона почала списувати гроші.

З рахунків встигли списати більше 200 млн грн із загальної суми більше 2 млрд грн.

У 2020 році опоненти повернулися до розгляду спірного питання та сіли за стіл переговорів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні