Категорія
Новини
Дата

Компанії з ЄС мають платити за газ із Росії виключно в євро – Єврокомісія

Європейські компанії мають оплачувати російський природний газ виключно в євро. Про це заявив віцепрезидент Європейської комісії Франс Тіммерманс, пише Інтерфакс-Україна. Російський центральний банк перебуває під санкціями, наголосив він.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Газові договори дуже чіткі, у договорах згадані євро та долари, а не рублі, заявив Тіммерманс, коментуючи повідомлення, що низка європейських газових компаній відкрили рублеві рахунки в Газпромбанку.
  • За допомогою цього трюку Путін намагається втримати на плаву свій центральний банк іноземною валютою, що не дозволено санкціями, заявив віцепрезидент ЄК.
  • «Центральний банк перебуває під санкціями, і компанії за договорами мають платити лише в євро. Це прописано в договорах. Путін вимагає порушення договорів», – додав Тіммерманс.

Контекст

31 березня Путін підписав указ про новий порядок розрахунків за постачання природного газу з «недружніми країнами». Для оплати рахунків за постачання газу західні країни мають відкрити рублеві рахунки в російських банках.

Десять європейських покупців готові платити за російський газ рублями і вже відкрили для цього рахунки в Газпромбанку, писав наприкінці квітня Bloomberg. Окрім того, уже чотири європейські компанії нібито заплатили за газ у рублях. Інформатор, близький до «Газпрому», повідомив, що після припинення постачання газу до Польщі та Болгарії РФ поки що не планує повторити це з іншими країнами, які відмовилися від вимог. Це може статися в другій половині травня, коли відбудеться наступна оплата за газ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні