Категорія
Новини
Дата

Компанії з ЄС мають платити за газ із Росії виключно в євро – Єврокомісія

1 хв читання

Європейські компанії мають оплачувати російський природний газ виключно в євро. Про це заявив віцепрезидент Європейської комісії Франс Тіммерманс, пише Інтерфакс-Україна. Російський центральний банк перебуває під санкціями, наголосив він.

Ключові факти

  • Газові договори дуже чіткі, у договорах згадані євро та долари, а не рублі, заявив Тіммерманс, коментуючи повідомлення, що низка європейських газових компаній відкрили рублеві рахунки в Газпромбанку.
  • За допомогою цього трюку Путін намагається втримати на плаву свій центральний банк іноземною валютою, що не дозволено санкціями, заявив віцепрезидент ЄК.
  • «Центральний банк перебуває під санкціями, і компанії за договорами мають платити лише в євро. Це прописано в договорах. Путін вимагає порушення договорів», – додав Тіммерманс.

Контекст

31 березня Путін підписав указ про новий порядок розрахунків за постачання природного газу з «недружніми країнами». Для оплати рахунків за постачання газу західні країни мають відкрити рублеві рахунки в російських банках.

Десять європейських покупців готові платити за російський газ рублями і вже відкрили для цього рахунки в Газпромбанку, писав наприкінці квітня Bloomberg. Окрім того, уже чотири європейські компанії нібито заплатили за газ у рублях. Інформатор, близький до «Газпрому», повідомив, що після припинення постачання газу до Польщі та Болгарії РФ поки що не планує повторити це з іншими країнами, які відмовилися від вимог. Це може статися в другій половині травня, коли відбудеться наступна оплата за газ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні