Категорія
Новини
Дата

Компанія «Імекс-про» купила Караванський спиртзавод за 101 млн грн. Це вже 25-й проданий Фондом держмайна спиртовий об’єкт

Фонд держмайна (ФДМ) провів приватизацію обʼєкту ДП «Укрспирт» – Караванського МПД. Згідно з даними на сайті ProZorro.Продажі, завод придбала компанія «Імекс-про» за 101 млн грн.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Стартова ціна обʼєкту зросла в 4,4 раза – з 23,1 млн грн до 101 млн грн..
  • На відкритих торгах онлайн змагалися три учасники аукціону.
  • За даними на сайті Opendatabot, ТОВ «Імекс-про» зареєстровано в місті Харків. Кінцевим бенефіціарним власником значиться Анастасія Худенко, яке володіє компанією через ТОВ «Гравітан».
  • Переможець аукціону тепер має підписати протокол про його результати, укласти договір купівлі-продажу та провести розрахунок. Після цього процес приватизації Вишняківського МПД вважатиметься офіційно завершеним.
  • Активи спиртзаводу розташовані в двох селищах на Харківщині: Караван та Барчани. Підприємство було засноване в 1837 році та пройшло чергову модернізацію в 2019 році.
  • Як повідомили Forbes.ua у пресслужбі ФДМ, Караванський спиртзавод став 25-м проданим об’єктом. Усього держава планує продати 41 спиртзавод, що входять до держпідприємства «Укрспирт», та ще 37 заводів, які перебувають у складі концерну «Укрспирт».

Контекст

Україна проводить приватизацію спиртової галузі з 2020 року. Історично вона була в державній монополії, і донедавна лише дві країни в світі (також Білорусь) не віддавали це виробництво до приватних рук, зазначає ФДМ. Як наслідок, заводи зараз виготовляють продукцію та заробляють менше грошей, ніж можуть.

Майже рік тому президент України Володимир Зеленський підписав закон про скасування з 1 липня 2020 року державної монополії на виробництво спирту. Аудит держпідприємства «Укрспирт» засвідчив, що з 78 державних спиртових заводів 22 перебувають у незадовільному стані й не відповідають технічним вимогам, 43 – тривалий час не працюють. На утримання цього господарства держава витрачає близько 200 млн грн щорічно.

Загалом за результатами 2020–2021 років ФДМ очікує отримати близько 1,5 млрд грн від приватизації спиртових активів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні